Последни новини
Home / Законът / Теглят жребий за 18 съдии, които ще готвят анализа на спецправосъдието за ВСС

Теглят жребий за 18 съдии, които ще готвят анализа на спецправосъдието за ВСС

Defakto.bg

Комисия от 18 съдии да изготви анализа за дейността на Апелативния специализиран съд и Специализирания съд за пероидо на съществуването им от януари 2012 г. до май 2021 г. Имената им ще бъдат определени чрез теглене на жребий на 25 май.

Това е решение на Съдийската колегия от късните доби на последното й заседание. По-рано в четвъртък кадровиците от Пленума на ВСС бламираха предложенията на правосъдния министър Янаки Стоилов за приключване на анализите на спецсъдилищата и спецпрокуратурите до края на юни, както и за постигане на общи решения за структурите и обхватите им. Това ще е накърняване на независимостта на съда от прокуратурата, обяви Иван Гешев. Не сме слугинаж на политическата класа, каза главният прокурор.

Така Съдийската колегия реши нейният анализ да бъде изготвен от 12 съдии от Наказателната колегия на ВКС и 6 от апелативните съдилища, включително от Военно-апелативния съд. Членовете на комисията ще се определят на случаен принцип чрез теглене на имената им на хартия в следващото заседание на колегията на 25 май.  В жребия няма да участват магистратите, които са били съдии или прокурори в органите на специализираното наказателно правосъдие, както и тези, на които предстои пенсиониране до края на месец септември.

Срокът за съдийския анализ, като прокурорския, е 3 месеца, след изтичането на мандата на служебното правителство.

Прокурорската колегия пък ден преди това гласува за 13-членна комисия анализатори, сред които трима кадровици, 4 прокурори от спецструктурите и 6 от ВКП и ги определи поименно.

Министър Янаки Стоилов, на свой ред обяви, че МП ще изготви отделен анализ на спецправосъдието, който да осигури по-бърз отговор на въпроса доколко неговото съществуване осигурява справедливост за българските граждани. За целта ще бъде поискана инфopмaция oт вcичĸи opгaни, ĸoитo имaт oтнoшeниe ĸъм cпeциaлизиpaнoтo пpaвocъдиe. “Bъпpocът e дaли BCC нe блaмиpa cъдeбнaтa cиcтeмa и бългapcĸитe гpaждaни“, каза министърът.

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.