Последни новини
Home / Законът / Министерството на финансите оттегли жалбата и финално се отказа от иска за милиони по „Трайков-Прокопиев-Дянков“

Министерството на финансите оттегли жалбата и финално се отказа от иска за милиони по „Трайков-Прокопиев-Дянков“

Defakto.bg

Министерството на финансите е оттеглило жалбата до последната инстанция ВКС срещу оправдателните присъди по делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“. А оттам и финално се отказва от исковете си за милиони срещу бившите министри, бизнесмена-издател и тримата от инвестиционния посредник „Булброкърс“ заради продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011.

Това става ясно от отговор на МФ на запитване на Де факто.

На 14 май описахме абсурдната ситуация заради внесената жалба от Финансите като представител на държавата. Ситуацията бе следната – решението „Невинни!“ по гръмкото дело бе влязло в сила, защото Апелативната специализирана прокуратура не протестира присъдата на АСНС. Но в пocлeднитe дни нa “Бopиcoв” – 3 MФ caмocтoятeлнo e изпpaтилo жaлбa дo Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд, в ĸoятo нacтoявa “Heвинни!” дa ce oтмeнят и дeлoтo дa бъдe въpнaтo зa нoвo paзглeждaнe нa пъpвa инcтaнция в Cпeциaлизиpaния cъд cъc зaдължитeлни yĸaзaния. Πoдпиcaлият жaлбaтa юpиcĸoнcyлт Ивaн Гpигopoв бyĸвaлнo бе пoвтаpял apгyмeнтитe нa пpoĸypaтypaтa, oтxвъpлeни oт ACHC, ĸaтo пoвoдът бяха нeyвaжeнитe гpaждaнcĸи иcĸoвe в нaĸaзaтeлния пpoцec – зa 7 457 553,82 лeвa cpeщy Paдocлaв Paчeв, Любoмиp Eвcтaтиeв, Πeтъp Bacилeв, Ивo Πpoĸoпиeв и Cимeoн Дянĸoв и зa 31 639 704 лeвa cpeщy Tpaйчo Tpaйĸoв. Но при влязлo в cилa cъдeбнo peшeниe, чe нитo eдин oт шecтимaтa нe e извъpшил пpecтъплeниe и, cъoтвeтнo, нe би и мoгъл дa oщeти дъpжaвaтa c твъpдeнитe дeйcтвия, въпpocът зa винитe e peшeн, BKC нямa дa ce зaнимaвa c нeгo и cъc cигypнocт щe oтxвъpли гpaждaнcĸия иcĸ зapaди липcaтa нa дeлиĸт.  B cъщoтo вpeмe oбaчe въpxoвният cъд e длъжeн дa oбpaзyвa дeлo пo жaлбaтa нa MФ, дa пpoвeдe зaceдaниe пo нeгo и тoгaвa дa oбяви peшeниe, т.e. пpaвocъднaтa мaшинa щe ce зaвъpти нa пpaзни oбopoти. Като междувременно щe бъдaт пoxapчeни cтoтици xиляди лeвoвe и cмeтĸaтa щe пoĸpият дaнъĸoплaтцитe. Изходът бе МФ да оттегли жалбата.

И това е сторено, разбираме сега.

От министерството ни отговориха:

Министърът на финансите, като законен представител на държавата в съдебното производство по силата на чл. 31, ал. 1 от ГПК, има правомощието да предявява граждански искове за съвместно разглеждане в наказателното производство – чл. 84 и сл. от НПК.

По тази причина и въз основа на констатациите във внесения от прокуратурата обвинителен акт, съгласно който са настъпили имуществени вреди за държавата в особено големи размери, министърът на финансите е упражнил правомощията си и е предявил граждански искове за съвместно разглеждане в наказателното производство по НОХД № 3076/2018 г. по описа на Специализирания наказателен съд (СНС). Претендираните от държавата в производството имуществени вреди отговарят изцяло на констатациите и размера, посочени във внесения обвинителен акт.

На 20.05.2021 г. в Министерството на финансите е постъпил отговор от Апелативната специализирана прокуратура, съгласно който въззивното решение по делото не е протестирано от прокурор пред ВКС поради преценка на надзорния специализиран прокурор за липса на касационно основание по чл. 348 от НПК.

При липса на протест по реда на чл. 349 от НПК срещу решението на АСНС, с което се потвърждава оправдателната присъда на СНС, решението на съда влиза в сила в частта, в която е потвърдена оправдателната присъда – чл. 412, ал. 2, т. 3 от НПК.

В този случай, предявените и приети за съвместно разглеждане граждански искове ще се приемат за неоснователни, доколкото нито едно от подсъдимите лица не е осъществило съставомерно деяние, установено с влязла в сила присъда съгласно чл. 413, ал. 2 от НПК.

Липсата на извършено престъпление, потвърдена с влязла в сила присъда и установената по делото липса на вреда за държавата са предпоставки за отхвърляне на предявените от държавата граждански искове и от Върховния касационен съд„.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.