Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът не е разрешавал подслушване на служебния премиер и на политици (допълнена)

Спецсъдът не е разрешавал подслушване на служебния премиер и на политици (допълнена)

Defakto.bg

Спецсъдът не е разрешавал да бъде подслушван служебният премиер Стефан Янев, нито политици, споменати в медиите.  Това се посочва в съобщение от съда по повод  „отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“.

Проверка в съдебните регистри е установила, че Специализираният наказателен съд не е издавал разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо въпросните политици.

В съобщението се уточнява, че дейността на съда в това отношение се проверява всяка година от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и до момента не са установени нарушения. Освен това съдебният контрол върху исканията за използването им е значително завишен, казват  от съда.

Протестиращите срещу незаконното подслушване блокираха булевард „Черни връх“ в София . Те настояваха да влязат в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Сред протестиращите е и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Стоянов. Бул. „Черни връх“ бе блокиран около 15 ч., а блокада продължаваше и към 17 ч. Спрян бе абсолютно всякакъв транспорт.  Ето какво каза един от организаторите на протеста Росен Миленов, бивш служител на ДАНС пред БНР: „Исканията са три – влизане от служители, разследващи полицаи на МВР, изземване на сървърите, запечатване на служебните каси. 30 години тук се събират така наречените икономически досиета и политически на прехода, с които се управлява държавата“. „Подменя се вотът на гражданите. Разследващи полицаи, ние ще ги придружаваме, за да има прозрачност. Чакаме полицията. И, ако имат желание, правозащитните органи да влязат, за да предотвратят националните предателства. Тук ви казвам е фабрика за създаване, съхраняване, използване по най-груб начин на компромати, с които се подменя вота на гражданите. Ние назначаваме зависими хора, които с тези компромати ги управляват“, каза още Росен Миленков.

Скандалът с подслушването на политици избухна  миналата седмица, когато съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов обяви, че 32-ма опозиционни политици са били подслушвани от службите. Вътрешният  министър Бойко Рашков потвърди казаното, като обяви, че  обект на контрол е бил и служебният премиер Стефан Янев. Той самият потвърди това. Националното бюро за контрол на СРС се самосезира, а СГП обяви проверка.

Очаква се по-късно днес  граждани и различни организации да протестират пред ДАНС заради информациите за незаконно подслушване и следене. Още по темата тук

Съобщението на Специализирания съд едно към едно:
По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд /СНС/ е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/ спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри.
От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.
Дейността на СНС по прилагане на ЗСРС се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. До
момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност.
Неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“.
И през настоящата година СНС ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС
на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства„.
Съобщението изглежда категорично в отрицанието си. Но оставя вратички, да видим.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.