Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия ще променя правилата и мерките за работа в пандемията, 3 дни срок за предложения

Съдийската колегия ще променя правилата и мерките за работа в пандемията, 3 дни срок за предложения

Defakto.bg

Единодушно, Съдийската колегия определи 3-дневен срок за предложения за промяна в Правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия. Идеите могат да се дават от всеки кадровик, колегията ще ги обсъди на следващото си заседание на 1 юни.

По време на дебата днес, провокиран от сигнал на НПО, стана ясно, че – може би – ще се преразглеждат условията за допускане в съдебните сгради и зали и правилата за публичността.

Олга Керелска заяви: „Ситуацията се промени, дали не е назрял моментът да погледнем нашите правила и да прменим поне разпоредбите, касаещи възможността и на други лица да приъстват на заседонията по съдебни дела, както и за премахване на пейки, столове и т.н. от коридорите“.

Цветинка Пашкунова отчете, че в момента извънредната епидемична обстановка е обявена до края на май, но може да бъде и удължена. И предложи да се дават конретни промени, които да бъдат объдени идния вторник.

Мина се през идеи предложенията да се обобщават от специална група или от правната комисия. Но, в крайна сметка се реши, че се дава само срок, без специални комисии за обобщаване на редакциите.

Коментираните правила бяха за допускането в сградите на страни по дела, адвокати, вещи лица, свидетели по конкретни дела плюс ползватели на административните услуги, същото-изавлизаневконкретните съдебни зали.  Както и достъпът на журналисти след изрични заявки, а при невъзможност проактивност на пресцентровете.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.