Последни новини
Home / Законът / Зам.главният прокурор Даниела Машева откри международна конференция за защита на еврото от фалшификации

Зам.главният прокурор Даниела Машева откри международна конференция за защита на еврото от фалшификации

Defakto.bg
Даниела Машева

Заместник-главният прокурор Даниела Машева откри на  международна конференция „Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи“.
„Повишаването на знанията и осведомеността на колегите относно работата на съседните държави и правомощията и инструментариума на европейските агенции – Евроджъст, Европол, Европейската централна банка, ангажирани в процеса на засилване на защитата на еврото, е един от приоритетите на Прокуратурата на Република България (ПРБ) с оглед ефективното противодействие на престъпленията, свързани с фалшифициране на еврото“, заяви Даниела Машева.  Заместник-главният прокурор благодари на ЕК за оказваната през годините подкрепа и за предоставената и чрез настоящия проект възможност за надграждане на професионалната квалификация на българските правоприлагащи органи.

Главният прокурор  Иван Гешев се срещна със заместник-главния прокурор при Главна прокуратура на Върховния апелативен съд на Турция Ръдван Гюндоуду .  Турската делегация е на посещение в България заради  Международна конференция за защита на еврото  На срещата присъстваха и представители на Посолството на Република Турция в София.  По време на разговорите са обсъдени въпроси от двустранен интерес като противодействието на незаконната миграция, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателноправни въпроси,съобщи пресслужбата на ПРБ. По-късно Гешев се срещнал и с главния прокурор на  Северна Македония Любомир Йовески и административния ръководител на Прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупция Вилма Русковска.

Сред целите на проекта „Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи“, е създаване на прокурорска мрежа между страните от Югоизточна Европа и Балканския регион за взаимодействие и сътрудничество при разследването на престъпления, свързани с фалшифициране на евробанкноти и монети и свързаните с това измами, съвместно с полицейски и митнически служби.
В конференцията в София се включват прокуратурите на седем държави – Република Северна Македония, Република Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Република Хърватия, Република Словения и Република Сърбия, както и представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Европол. От българска страна участват представители на ПРБ, Българска народна банка, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите и ДАНС.
По време на форума, който продължава и през утрешния ден, участниците ще обменят практики и опит по методите на разследване на фалшификати на евромонети и банкноти и негодни за обръщение евромонети, и ще споделят специфични експертни познания.

 

About De Fakto

Проверете също

Здравният министър: Ковид-сертификатът влиза в сила от 00:00 часа на 21 октомври -четвъртък (заповедта)

Окончателно  от  00:00 часа на 21 октомври (четвъртък)  в сила влиза изискването за притежаване на …

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.