Последни новини
Home / Законът / Президентът назначи Пламен Тончев за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (допълнена)

Президентът назначи Пламен Тончев за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (допълнена)

Defakto.bg

 По закон Бойко Рашков има достъп до класифицирана информация. Беше му отнет заради разкритието, че делото за т.нар. „убийство „на Пеевски, е измислица, заяви Татяна Дончева

Държавният глава Румен Радев подписа указ по предложение на Министерски съвет за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

С друг указ президентът назначава за председател на ДАНС Пламен Тончев, съобщиха от Прессекретариата на  държавния  глава.  Новият ръководител на службата досега е оглавявал регионалните й звена във Враца и Кюстендил.

По рано в сряда  правителството направи предложение  за освобождаването на Димитър Георгиев от  председталеско място на ДАНС, а по думите на служебния премиер Стефан Янев с  поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата, и създаде основание да се смята, че действията му са политически мотивирани  за една длъжност, която е деполитизирана по закон „.

При встъпване на служебното правителство на 12 май т.г. се оказа, че пpeдceдaтeлитe нa  Дъpжaвнa aгeнция „Paзyзнaвaнe“  и ДAHC  Aтaнac Aтaнacoв и Димитъp Гeopгиeв ca  излeзли в нeплaтeн oтпycĸ oт eднa и cъщa дaтa–  oт 7 мaй 2021 г. дo 5 – ти  и 6 – ти ceптeмвpи 2021 г.  Председателят на Държавната агенция „Технически операции“ Цветан Китов  беше в кратък платен отпуск – от 5 май до 21 май 2021 г.

След като предложението  на правителството стана известно, Димитър Георгиев, подобно на ГЕРБ,  коментира че си тръгва с високо вдигната глава, а  освобождаването му е заради разкритите руски шпиони у нас. Пътьом заяви, че допускът на Бойко Рашков до класифицирина информация е отнет, без да дава подробности, но намекна, че това ще му пречи да изпълнява служебните си ангажименти.

 Бойко Рашков понастоящем обаче има  достъп до класифицирана информация на законово основание –

–  според   Закона за защита на класифицираната информация  министрите и вицепремиерите имат достъп до такава информация, за което не се издава достъп и той не може да им бъде отнет ( чл. 39 т. 4).

Подробности около мистерията, пусната от  бившия шеф на ДАНС  коментира  Татяна Дончева. Тя бе лаконична:

Достъпът на Бойко Рашков  бе отнет заради работата му в комисията за контрол на СРС-тата след т. нар. дело за „убийството“ на Делян Пеевски, по време на което от комисията са заключили, че става дума за „скалъпеж“ с участието на ДАНС.  По това време Бойко Рашков беше шеф на бюрото и когато Цацаров каза „закрийте бюрото, защото ми пречи“, те отнеха достъпа му до класифицирана информация, абсолютно препятствайки превосъдието„.

Тя напомни и освобождаването на Георги Гатев от поста зам. председател на бюрото заради отнет допуск от ДАНС (по долу).

И още: Само на един шеф на ДАНС може да му дойде на ум да си вземе пет месеца отпуска. Само това е достатъчно, да бъде уволнен. Значи там се е намирал човек, който няма идея, че служи на държавата и служи 24 часа в денонощието. А ако някой не е зебелязал, значи е някакъв льольо, който е изложил на риск всички нас. Този човек пълзи години наред. Пълзи, да се пази.  С каква вдигната глава си тръгва? Смятате ли, че този човек е бил глава на ДАНС, коментира  Дончева пред БТВ  поведението на бившия директор на ДАНС.  Според нея някой друг е бил, по скоро представителите на кръга Монтерей, които са му били заместници.
След като в края на 2018 г. управляващите бламираха в парламента избора на Бойко Рашков за втори мандат начело на  Бюрото  за контрол на СРС, той се върна към преподавателска дейност и стана  завеждащ „Катедра  наказателноправни науки“ в УНСС.  За тази длъжност не се изисква достъп до класифицирана информация, така, че  не  е  ясно защо и на какво основание  му е бил отнеман допуска през 2019 г.   Но  по закон ДАНС е  била длъжна официално да информира  Рашков за това.
На практика  Димитър Георгиев обяви като сензация на практика едно нарушение  на службата му, което е възпрепятствало най-малко обжалването му.   Възможно е да става дума и  за обичайно  прекратяване на този достъп поради освобождавене на длъжността,  но пък тогава бившия шеф на ДАНС не би изглеждал героично.
Най-вярно е, че информацията беше дадена по типичен  маниер –  за овъртолване на  Рашков в съмнения, без да е ясно за какво става дума.
Очевидно отслабения контрол над службите по сигурността,  не е създавал е грижи на шефовете й за действия  срещу политическите опоненти на управляващите.
Георги Гатев

Как бе отстранен Георги Гатев, като зам.председател на Бюрото за контрол над СРС

През март 2018 г. парламентът прекрати предсрочно мандата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев, чийто достъп до класифицирана информация бе отнет от ДАНС през 2017 г.  след скандална процедура, тръгнала от прокуратурата.

Решението на парламента  бе предпоставено от координираните действия на прокуратурата и ДАНС, а след това – и Държавната комисия за защита на класифицираната информация (ДКСИ), които отнеха достъпа му  в една изцяло секретна процедура, без той да може дори да се запознае с обвиненията срещу него.  Със секретно решение и закрита процедура Върховният административен съд потвърди решението на ДКСИ, което всъщност санира отнемането.

Парламентът отказа на предложението на Славчо Велков тогава да бъдат поканени и изслушани в пленарна зала Гатев и Рашков, за да изложат фактите по случая и по-важно – съображенията за състоянието на НБКСРС.

Така НС само потвърди един вече свършен факт.

Тогава  Бойко Рашков и Георги Гатев коментираха публично, че атаката срещу Гатев е атака срещу Бюрото и дейността за контрол върху използването на СРС.

Срещу  oтнeмането на дoпycĸа дo ĸлacифициpaнa инфopмaция нa зaм.пpeдceдaтeля нa  Haциoнaлнo бюpo зa ĸoнтpoл нa cпeциaлнитe paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa Гeopги Гaтeв, бeз дa ce coчaт мoтиви,  протестира и Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт: “Haмиpaмe, чe oтнeмaнeтo нa дoпycĸa дo ĸлacифициpaнa инфopмaция нa зaмecтниĸ-пpeдceдaтeля нa бюpoтo Гeopги Гaтeв, бeз зaĸoнoвo ocнoвaниe и пpичинa, cъcтaвлявa нeпpoпopциoнaлнa нaмeca въpxy пpaвoмoщиятa нa тoзи opгaн. Taĸaвa нaмeca нeдoпycтимo oгpaничaвa нeзaвиcимocттa нa Haциoнaлнoтo бюpo зa ĸoнтpoл нa cпeциaлнитe paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa”.

Междувременно Европейският съд по правата на човека осъди България заради формалния контрол на съдилища при отнет достъп до класифицирана инфорамция.  Делото “Делин”  бе  огледален образ на случая “Георги Гатев“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.