Последни новини
Home / Актуално / Решено: Европейската прокуратура заработва на 1 юни

Решено: Европейската прокуратура заработва на 1 юни

Defakto.bg
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура започва работа на 1 юни, съобщават от Европейската комисия днес.

„Предстои да започне работа първата по рода си независима служба на ЕС за разследване и преследване по наказателен ред на престъпления, засягащи бюджета на ЕС. От 1 юни нататък европейските прокурори под силното ръководство на Лаура Кодруца Кьовеши ще противодействат на престъпниците и ще гарантират, че нито едно евро не се пропилява заради корупция или измами“, заявява зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова.

Предложението стартът на Европейската прокуратура да е на 1 юни е на Лаура Кьовеши от началото на април. Главният прокурор на ЕС го бе отправила до еврокомисарите по правосъдието Дидие Рейндърс и по бюджета и администрацията Йоханес Хан

Днес комисар Дидие Рейндърс казва: „Стартирането на Европейската прокуратура ще открие нова фаза в историята на европейската интеграция. Основната мисия на този европейски орган е да защитава средствата на ЕС  за общия интерес на нашите граждани. Той зорко ще следи изпълнението на NextGenerationEU, за да се увери, че средствата ще бъдат изцяло използвани, за да помогнат на нашите икономики да се възстановят от кризата“.

По този повод от комисията напомнят основната функция на Европейската прокуратура (EPPO), първата наднационална прокуратура – да провежда наказателни разследвания за престъпления срещу бюджета на ЕС и да защитава обвиненията пред националните съдилища.

Новата прокуратура се състои от колегия от европейски прокурори – по един от всяка от 22-те държави, приели юрисдикцията й, главният прокурор и заместник, както и от делегирани прокурори, които работят в съответната държава „на терен“. Европейският прокурор от България е Теодора Георгиева, назначените делегирани обвинители са четирима – Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев, Бойко Калфин и Вероника Трифонова. При квота от 10 за България, шестима от номинираните за европейски делегирани прокурори бяха отхвърлени като неотговарящи на всички изисквания за допустимост.

Според последните данни от EPPO само две от 22-те държави – Финландия и Естония не са изпратили още номинациите си за делегирани прокурори.

Данните от 19 май – предложени, назначени, встъпили в длъжност

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.