Последни новини
Home / Законът / Правителството предлага на президента да освободи шефа на ДАНС Димитър Георгиев

Правителството предлага на президента да освободи шефа на ДАНС Димитър Георгиев

Defakto.bg
 Осигурена е  добавка от 50 лева за всички пенсионерите за месец юни
Служебният премиер Стефан Янев обяви пред журналисти в МС, че правителството предлага на президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

На негово място ще бъде назначен Пламен Тончев, сегашен служител на ДАНС и ръководител на регионална структура на Агенцията.

Не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви. В поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата, и създаде основание да се смята, че действията му са политически мотивирани  за една длъжност, която е деполитизирана по закон „, заяви Янев след заседание на правителството.   За другите председатели на службите правителството ще уведоми, ако правителството вземе решениеТакива смени ще се правят само на управленски нива,  ако не е показана почетност и професионализъм към службата, добави  той.

Техният критерий за оставане на длъжност, за оставане на работа, е тяхната почтеност и професионализъм. Ако констатираме, че има проблем с тези данни, ще предприемем необходимата смяна в каквато посока е необходима. Това го правя с уговорката, че такива смени ще се правят само на управленски нива – хора, които не показват професионализъм, които не показват почтеност  и ангажираност към длъжностите, които заемат. Всички останали граждани, работещи в администрацията, да бъдат спокойни, не тръгваме да правим чистки, пучове или не знам още какви модерни думи„.

При встъпване на служебното правителство на 12 май т.г. се оказа, че пpeдceдaтeлитe нa  Дъpжaвнa aгeнция „Paзyзнaвaнe“  и ДAHC  Aтaнac Aтaнacoв и Димитъp Гeopгиeв ca  излeзли в нeплaтeн oтпycĸ oт eднa и cъщa дaтa–  oт 7 мaй 2021 г. дo 6 – ти  и 5 – ти ceптeмвpи 2021 г. вĸлючитeлнo. Председателят на Държавната агенция „Технически операции“ Цветан Китов единствено беше в кратък платен отпуск – от 5 май до 21 май 2021 г.По този повод вътрешният министър Бойко Рашков заяви пред БНР, че с такива хора не може да работи и ще предложи на правителството тяхното освобождаване от постовете.  Вместо да продължат да служат на интересите на обществото и националната сигурност, те излязох в отпуск по време на жътва“, каза той. По-късно президенттът Радев коментира,  че такова поведение показва вярност към Бойко Борисов, а не към обществото.

Очаква се президенът да издаде  укази, които могат да излязат още днес.

Стефан Янев отказа да коментира изявление на Бойко Борисов, че служебното правителство няма да осигури честни избори. „Не следя изявленията на партийните лидери. От нашите  действия  може например да се направите изводи, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и  действия,  а  нейните институции да работят в обществен интерес“,  заяви служебният премиер.  Ако това е „чистка“ – готов съм да поема вината, добави Янев.

Служебният премиер обяви още, че днес са назначени още 4-ма областни управители там, където през миналата седмица бяха определени изпълняващи длъжността. Така във всички областни администрации има назначени нови управители.

Той  оповести още, че  на днешното заседание на служебния кабинет са осигурени средства за добавка от 50 лева за всички пенсионерите за месец юни.

Социалният министър Гълъб Донев уточни: „Днес Министерският съвет прие постановление, с което осигури 104 милиона и 400 хиляди лева за добавка към пенсиите на всички български пенсионери. Това са 2 милиона и 88 хиляди български граждани“, каза той.  Намирането на този допълнителен ресурс от бюджета беше трудно заради финансовото състояние в което се намира държавата, каза Донев.  Той обясни,че средствата са  осигурени от икономии на разходи по министерства,  от издръжка за персонал и от приходите на общественото осигуряване.

Изплащането на добавките от 50 лв на всички граждани, които получават пенсионери, ще продължи до края на мандата на служебното правителство, подчерта министърът.

 

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.