Последни новини
Home / Законът / Гешев: Само 2 % оправдателни присъди за 2020-а. Панов: А акцията в Президентството, арестите, подслушванията?

Гешев: Само 2 % оправдателни присъди за 2020-а. Панов: А акцията в Президентството, арестите, подслушванията?

Defakto.bg

Прокуратурата дължи действия, не дължи резултат, обяви обвинител №1

Единодушно, Пленумът на ВСС прие годишния доклад на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на ПРБ и на разследващите органи през 2020-а. Той ще бъде изпратен на 46-ия парламент, когато се конституира.

Но преди това се разви интересен дебат основно между председателя на ВКС Панов и шефа на ПРБ Гешев за акциите на държавното обвинение, липсата и в доклада и мисията на прокуратурата.

Първо пред кадровиците обвинител №1 изчете основните констатации от доклада. Сред тях:

  • внесени в съда над 27 000 прокурорски акта, 8 % предложения за споразумения, 17 за налагане на административно наказание.
  • Спад на върнатите от съда дела, 832 броя, с 8 % по малко от 2019 г. и с 18 % по малко от 2018 г.
  • Дял на оправданите лица – 2% при 2,5 % и 2,7 % в предишните години. Съответно 98 % осъдени и санкционирани лица.
  • Увеличаване делата  с обществен интерес в Спициализираната прокуратура, увеличен дял на внесените спрямо решението прокурорски актове по дела с обществен интерес.
  • 981 европейски заповеди за разследване, изпълнени 843 боря. Над 200 европесйки заповеди за арест.
  • Окрупняването на районните прокуратури.
  • Осъществено оптимално взаимодействие между ПРБ и МВР при разследване на 2 и повече производства срещу 1 обвиняем.
  • Засилена методическа организационна помощ на наблюдаващите прокурори по досъдебни производства за управление на отпадъци не по установения ред.
  • Структурно звено във ВКП във връзка с учредяването на Европейската прокуратура.

Атанаска Дишева попита за надзора за законност, административните преписки,подадени сигнали от ВАП за започване на досъдебни производства.

Иван Гешев й отговори, че в структурата на доклада не се съдържат сочените от нея статистически данни, има общи числа за самосезиранията.

Лозан Панов отбеляза: В доклада няма и дума за събитията, които вдигнаха на крак гражданите, за събитията в Президентството, арестите, спецразузнавателните средства и т.н. „Ние няма какво друго да направим, освен да го приемем, но моля към него да бъде приложен протокол от днешната дискусия„, настоя председателят на ВКС.

Отговорът на Гешев: „Г-н Панов явно иска да проведем политически дебат във ВСС, мястото на тези дебати е в Народното събрание. Ако променим битността си някой ден, можем да го проведем. Ще ви напомня две неща, коитто трябва да знаете – след т.нар. конституционна реформа от 2016 г. и промените в ЗСВ главният прокурор е ръководител на административните ръководители, не на всички прокурори. Аз съм висш администратор като вас, не съм давал указания на нито един прокурор, подкрепям колегите, коитто се изправят срещу престъпността по високите етажи и поставя на риск семейството си. А за цитираните СРС има разрешения от съд„.

Мястото на приемане на докладите е във ВСС и той при желание би трябвало да е също толкова внимателен към доклада на главния прокурор, както към този от ВКС. А за арестите по шумните дела – има достатъчно произнасяния по тях, г-н Гешев би трябвало да си направи справка„, репликира Панов.

„Действията са на МВР. Голяма част от тези дела са внесени в съд, как ще приключат не е моя работа. Прокуратурата дължи действия, не дължи резултат, както не го дължи и съдът“. Последното красноречиво илюстрира вижданията на ръководителя на ПРБ за същността на работата на държавното обвинение, стража на законността.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.