Последни новини
Home / Законът / Дебатите по докладите на върховните съдилища стигнаха до ЦУМгейт и „застоя“ в решения на ВАС

Дебатите по докладите на върховните съдилища стигнаха до ЦУМгейт и „застоя“ в решения на ВАС

Defakto.bg

Подобно на годишния доклад на прокуратурата, Пленумът на ВСС прие и тези за дейността на общите съдилища и ВКС, представен от Лозан Панов, и за работата на административните съдилища и на ВАС – представен от Георги Чолаков.

Но дебатът по тях стигна до интересни теми. Например за упоритостта на Инспектората да не предоставя данните по техни проверки, включително ЦУМгейт. И до „застоя“ в решенията на Върховния административен съд по конкурсите за повишения във ВКС и в апелативните съдилища.

Докладът на Панов е известен, в oтчeтa зa paбoтaтa нa въpxoвния cъд той e aĸцeнтиpaл въpxy дoбpитe peзyлтaти oт пpaвopaздaвaнeтo, oтбeлязaни и в пъpвия дoĸлaд нa EK зa въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa, нo и въpxy иcĸaниятa нa въpxoвнитe cъдии дo KC, ocoбeнo тeзи cpeщy ĸapиepнитe бoнycи нa ĸaдpoвицитe. He ca пoдминaти и ĸpитиĸитe ĸъм Eдиннaтa инфopмaциoнa cиcтeмa нa cъдилищaтa (EИCC), чиeтo зaдeйcтвaнe бe oтлoжeнo м.г. зapaди ĸpитиĸитe нa cъдии, чe блoĸиpa paбoтaтa, ĸaĸтo и ĸъм избpaния oт BCC paдиĸaлeн мoдeл зa peфopмa нa cъдeбнaтa ĸapтa (мoдeл 4).

В изложението си пред Пленума днес Панов говори и за  отказите на Инспектората да предоставя мотиви за актовете си, включително на засегнатите. Той самият води дело в АССГ срещу подобен отказ – на главния инспектор Теодора Точкова да му предостави документацията по проверките, водени срещу самия него. Имаше и жалби за неизпълнение на влязло в сила съдебно решение по ЦУМгейт.

На това главният инспектор Теодора Точкова обяви: „Знам, че на г-н Панов Инспекторатът му пречи, но не ние бяхме причината за прехвърляне на управлението на Съдебната палата от него към Софийския апелативен съд (заради клипа, заснет в Съдебната палата – б.р.). Конституционно задължение на Инспектората е да извършва проверки“.

Нататък Точкова каза и че информацията от проверките им е служебна тайна. А за ЦУМгейт Инспекоратът е изпълнил влязлото в сила решение на АССГ и предостави информацията (но го направи след като бе отказана отмяна на влезлия в сила акт – б.р.).

Тук Атанаска Дишева напомни, че ЕСПЧ се е произнасял за накърнено право, ако засегнатите лица не са информирани за мотивите на адресиран към тях акт.

При представянето на доклада за административното правораздаване и ВАС Георги Чолаков подчерта, че административното ни правораздаване е на първо място в ЕС по показател бързина и на второ, след Швеция, по срочност на една инстанция.

Зa втopa пopeднa гoдинa BAC oтчитa пoвeчe cвъpшeни дeлa cпpямo бpoя oбpaзyвaни дeлa, както и намаляване на висящите дела.

Олга Керелска обаче прочете данни за движението на делата във ВАС по конкурсите за ВКС и за апелативните съдилища – търговска и гражданска колегия. За въртележката на тези конкурси във Върховния съд писа и Де факто.

Георги Чолаков отговори: „Запознат съм с тези производства, знам за тях, съдебното дирене е приключило, в процес на изчакване сме на решения по тях, без едно. За апелативните съдилища – конкурсът се обжалва от много участници с много и различни основания. За ВКС – производствата все пак са за оспорване на решения по чл. 193, ал.6 ЗСВ (повишенията под чертата – б.р.). И това е така. В същото време конкурсът за повишение в самия ВАС не само бързо мина през върховния съд, но влязоха в сила и решенията му за назначенията „под чертата“. Разликата е очевидна и голяма.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.