Последни новини
Home / Законът / Кабинетът обяви законовите основания и мотиви за предсрочно прекратяване на мандата на шефа на ДАНС

Кабинетът обяви законовите основания и мотиви за предсрочно прекратяване на мандата на шефа на ДАНС

Defakto.bg

Правителството публикува мотивите си, с които предложи на президента Румен Радев да бъдат прекратени предсрочно пълномощията на Димитър Георгиев като председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Правното основание е чл.8, ал.4,  т. 7 и ал.6 от Закона за ДАНС,  в който са посочени причините  за предсрочно прекратяване на 5 годишните пълномощия на председателя и заместниците му.  Сред тях са и действията, които накърняват престижа на службата,  които  са изложени в случая. Конкретно правителството не приема неплатеният отпуск на бившия шеф на ДАНС като добросъвестно изпълнение  на службата.  Посочва, че   „подадената молба за отпуск – 123 дни в периода от 7 май до 6 септември, е демонстрация на нежелание той да изпълнява своите служебни задължения и функции, в контекста на перспективата да работи със служебно правителство“.

Това дава основания да се допусне, че Димитър Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“, се казва още в мотивите.

Предложението е мотивирано и с  необходимостта необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес.

Вчера вечерта президентът Радев подписа указ, с които освобождава Георгиев като председател на ДАНС, и друг, с който назначава на поста Пламен Тончев.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.