Последни новини
Home / Законът / Кабинетът обяви законовите основания и мотиви за предсрочно прекратяване на мандата на шефа на ДАНС

Кабинетът обяви законовите основания и мотиви за предсрочно прекратяване на мандата на шефа на ДАНС

Defakto.bg

Правителството публикува мотивите си, с които предложи на президента Румен Радев да бъдат прекратени предсрочно пълномощията на Димитър Георгиев като председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Правното основание е чл.8, ал.4,  т. 7 и ал.6 от Закона за ДАНС,  в който са посочени причините  за предсрочно прекратяване на 5 годишните пълномощия на председателя и заместниците му.  Сред тях са и действията, които накърняват престижа на службата,  които  са изложени в случая. Конкретно правителството не приема неплатеният отпуск на бившия шеф на ДАНС като добросъвестно изпълнение  на службата.  Посочва, че   „подадената молба за отпуск – 123 дни в периода от 7 май до 6 септември, е демонстрация на нежелание той да изпълнява своите служебни задължения и функции, в контекста на перспективата да работи със служебно правителство“.

Това дава основания да се допусне, че Димитър Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“, се казва още в мотивите.

Предложението е мотивирано и с  необходимостта необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес.

Вчера вечерта президентът Радев подписа указ, с които освобождава Георгиев като председател на ДАНС, и друг, с който назначава на поста Пламен Тончев.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.