Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ и Специализираната служба за разследване на Литва ще обменят опит и добри практики

КПКОНПИ и Специализираната служба за разследване на Литва ще обменят опит и добри практики

Defakto.bg

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и директорът на Специализираната служба за разследване (STT) на Република Литва Зидрунаш Барткуш подписаха Споразумение за сътрудничество. В документа се предвижда провеждане на взаимни консултации за обмен на опит и добри практики, предоставяне на информация за промени в законодателството,  взаимодействие в областта на превенция на корупцията, както и обучения на служители. Това съобщават от КПКОНПИ.

И още:

Директорът на STT

„Специализираната служба за разследване е създадена с решение на правителството на Република Литва през 1997 г. В обхвата на правомощията на службата попадат разследване на случаи на корупция в публичния сектор и съдебната система, анализ и превенция на корупционния риск, повишаване на информираността на обществото за заплахите от корупционни практики.

От м. март т.г.в STT е създадено ново звено за възстановяване на активи. Дейностите му включват установяване на незаконни активи, обработка на информация от големи по обем бази данни и активизиране на международното сътрудничество със сходни структури. Звеното има правомощия да проследява подозрителни банкови транзакции, както и да предотвратява действия, свързани с укриване или узаконяване на имущество, придобито от корупционни престъпления.

До момента КПКОНПИ е подписала Споразумения за професионално сътрудничество със сходни институции в Италия, Полша, Украйна, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово.

КПКОНПИ е член и на Мрежата на органите за превенция на корупцията към Съвета на Европа.“

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.