Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Мездра предаде на съд баща за небрежно държане на оръжие, причинило смъртта на 8-годишно момче

Прокуратурата в Мездра предаде на съд баща за небрежно държане на оръжие, причинило смъртта на 8-годишно момче

Defakto.bg
На протест пред полицията в Мездра, в началото на годината дядото Тома Томов обяви, че иска среща с главния прокурор Иван Гешев и зададе остри въпроси към разследващите.

           Прокуратура в Мездра е внесла в съда  обвинителен акт срещу бащата  на момчето, за което се смята, че в  началото на янури простреля в дома си 8-годишното си приятелче.  39-годишният баща (Д.Й.),e привлечен  към наказателна отговорност за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетния Т.Т.  Обвинението е по чл. 338, ал. 3, вр. ал. 1 от НК, съобщава държавното обвинение.

На 8 януари т.г. около 17 ч.  пред къща на ул. „Сливница“ в гр. Мездра, бе  открито безжизнено росните оръжия и боеприепаси са законно притежавани от Д.Й., бащата на К.Й. , но се намирали на различни места във въпросното помещение, извън наличната метална каса за съхранение. Мазето не било оборудвано със секретно заключващо устройство и входна метална врата. До него имали неограничен достъп всички членове на семейството.  Мъжът бил обучил и малолетния си син К.Й. да борави с оръжията и боеприпасите, се казва в съобщение на прокуратурата.

            На 08 януари  обвиняемият планирал да ходи на лов, но поради дъждовно време променил намеренията си,  като оставил приготвената по-рано пушка м. „Бенели“ извън калъфа до входната врата на стълбите, водещи към мазето, а 5 патрона – в джоба на якето си на закачалката. Проявената от него небрежност относно съхранението на оръжието и боеприпасите ги направили още по-достъпни за други лица, създавайки предпоставки за възникване на злополуки или и полусъблечено тяло на осемгодишно момче – Т.Т. , посочват от прокуратурата.  При  образуваното досъдебно произвидство  е установено, че  второкласникът Т.Т. бил в дома на неговия съученик – К.Й.  При огледа разследващите  откриват ловни пушки, полуавтомат и нарезна карабина и патрони, за които Д.Й. имал разрешително.

            Около 16,30 ч., докато в къщата на обвиняемия били само 8-годишният му син К.Й. с приятеля му Т.Т., се чул  силен гръм, а съседите видели как едното момче влачи за краката другото и го оставя навън, пише в съобщението. Полусъблеченият Т.Т. бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд.  Изготвената по делото съдебномедицинска експертиза на тялото установява  огнестрелно нараняване на шията, която е предизвикала смъртта.

Според заключението на вещото лице, вероятният механизъм на произведения изстрел, при който Т.Т. получил нараняването, е стрелба с огнестрелно оръжие от упор или много близко разстояние от друго лице. „С оглед всички събрани данни по делото, има достатъчно основания да се счита, че то е 8-годишният К.Й. Към момента на деянието момчето се намирало в нетипична ситуация, многократно надхвърляща по тежест възрастово обусловена възможност да я разбере в нейната пълнота. Поради психическа и емоционална незрялост малолетните лица са безусловно невменяеми„.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.