Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Мездра предаде на съд баща за небрежно държане на оръжие, причинило смъртта на 8-годишно момче

Прокуратурата в Мездра предаде на съд баща за небрежно държане на оръжие, причинило смъртта на 8-годишно момче

Defakto.bg
На протест пред полицията в Мездра, в началото на годината дядото Тома Томов обяви, че иска среща с главния прокурор Иван Гешев и зададе остри въпроси към разследващите.

           Прокуратура в Мездра е внесла в съда  обвинителен акт срещу бащата  на момчето, за което се смята, че в  началото на янури простреля в дома си 8-годишното си приятелче.  39-годишният баща (Д.Й.),e привлечен  към наказателна отговорност за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетния Т.Т.  Обвинението е по чл. 338, ал. 3, вр. ал. 1 от НК, съобщава държавното обвинение.

На 8 януари т.г. около 17 ч.  пред къща на ул. „Сливница“ в гр. Мездра, бе  открито безжизнено росните оръжия и боеприепаси са законно притежавани от Д.Й., бащата на К.Й. , но се намирали на различни места във въпросното помещение, извън наличната метална каса за съхранение. Мазето не било оборудвано със секретно заключващо устройство и входна метална врата. До него имали неограничен достъп всички членове на семейството.  Мъжът бил обучил и малолетния си син К.Й. да борави с оръжията и боеприпасите, се казва в съобщение на прокуратурата.

            На 08 януари  обвиняемият планирал да ходи на лов, но поради дъждовно време променил намеренията си,  като оставил приготвената по-рано пушка м. „Бенели“ извън калъфа до входната врата на стълбите, водещи към мазето, а 5 патрона – в джоба на якето си на закачалката. Проявената от него небрежност относно съхранението на оръжието и боеприпасите ги направили още по-достъпни за други лица, създавайки предпоставки за възникване на злополуки или и полусъблечено тяло на осемгодишно момче – Т.Т. , посочват от прокуратурата.  При  образуваното досъдебно произвидство  е установено, че  второкласникът Т.Т. бил в дома на неговия съученик – К.Й.  При огледа разследващите  откриват ловни пушки, полуавтомат и нарезна карабина и патрони, за които Д.Й. имал разрешително.

            Около 16,30 ч., докато в къщата на обвиняемия били само 8-годишният му син К.Й. с приятеля му Т.Т., се чул  силен гръм, а съседите видели как едното момче влачи за краката другото и го оставя навън, пише в съобщението. Полусъблеченият Т.Т. бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд.  Изготвената по делото съдебномедицинска експертиза на тялото установява  огнестрелно нараняване на шията, която е предизвикала смъртта.

Според заключението на вещото лице, вероятният механизъм на произведения изстрел, при който Т.Т. получил нараняването, е стрелба с огнестрелно оръжие от упор или много близко разстояние от друго лице. „С оглед всички събрани данни по делото, има достатъчно основания да се счита, че то е 8-годишният К.Й. Към момента на деянието момчето се намирало в нетипична ситуация, многократно надхвърляща по тежест възрастово обусловена възможност да я разбере в нейната пълнота. Поради психическа и емоционална незрялост малолетните лица са безусловно невменяеми„.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.