Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: До седмица сезирам онзи, който вика „Шефе“ на Борисов за „ужасяващо“ поведение на бившия премиер

Бойко Рашков: До седмица сезирам онзи, който вика „Шефе“ на Борисов за „ужасяващо“ поведение на бившия премиер

Defakto.bg

До седмица служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков  ще сезира прокуратура за ужасяващо действие на бившия премиер Бойко Борисов. В интервю за предаването на Сашо Диков в „Евроком“ в петък той съобщи за своя среща с бизнсемен (анонимен свидетел), разказал, че Борисов го е заплашил с думите: Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо.

Днес пристигна при мен един човек, който такива ужасяващи неща ми съобщи, че аз  не знам къде живеем, в каква държава живеем или сме живели, не мога да си обясня. Нещо ужасяващо как му е казано, че има жена и деца или пък има семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо. Вие такова нещо чули ли сте досега? Защото аз не съм“, заяви Рашков

Той  даде да се разбере, че сигнал по случая вече е имало, но  делото е изчезнало,  но подсказа,  че  „както се казва в литературата: “следите остават”.  Зарече се че ще даде публичност на случая и ще сигнализизра онзи, който  се обръща към Борисов с ШефеЩе го питам  какво стана с едно дело, по което Борисов е казал това, защото тази наглост, която чувам сега,  е безгранична„, заяви Рашков.

Политици са подслушвани и информацията за това е унищожавана, каза още Рашков.  Изявленията на  бившия външен министър Даниел Митов от ГЕРБ, който заяви, че   за скандала с подслушването няма  доказателства, Рашков отхвърли с думите, че  Митов очевидно не е запознат с технологията на прилагане на СРС-тата.  Допреди дни „шредерите са работили“ и са унищожавани документи, каза той.  Рашков  отказа да навлезе в конкретика с аргумента, че все още текат проверки и не може да съобщи имена на  подслушвани политици по думите на  Атанас Атанасов от „ДБ“.  Министърът намекна, че политици са слушани и данните от това са запазвани в т.нар. ненужни материали, т.е. доказателства, които нямат общо с предмета на делото и би следвало да бъдат унищожени.

Те са ги запазвали, за да могат да ги ползват за цели извън разследването и извън процеса. Ползвали са ги, за да могат да ги носят на такива като Борисов и той на тази база да притиска един или друг„, заяви Рашков.

Той напомни, че  прокуратурата  не е проявила същински интерес  за кюлчетата  и пачките евро в чекмеджето на спалнята на бившия премиер. Много лесно би могло да се установи откъде идват кюлчетата, защото в България само две банки ги продават, а на снимките се виждат и серийните им номера, каза служебният министър.

Рашков напомни и друг случай за „прокурорска активност“ по отношение на политици и магистрати с имоти в чужбина. През 2019 г. прокуратурата съобщи за укритата информация за притежавани активи и имоти зад граница в разгара на предизборната кампания на Иван Гешев за главен прокурор, а Цацаров разпореди  проверка.  Тогава беше обявено, че 11 души на висши публични длъжности, както и 27 магистрати са скрили, че притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки зад граница, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, както и участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании.

Публичен резултат не последва.  Според Рашков този списък с магистрати и политици все още може да се пази от бившия главен прокурор и настоящ шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. „Поемам ангажимента да попитам новия шеф на ДАНС за този списък„, обеща служебният министър.

Ако имаше истинска прокуратура в нашата страна, докато бях председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, трябваше тези служелите на ДАНС, които тъпкаха закона, включително бившият председател Димитър Георгиев, да отидат на съд„, заяви още министърът.  Той визира скандала през 2017 г., когато оповести неправомерно подслушвани политици, магистрати и журналисти. Тогава Рашков обвини ДАНС, че блокира работата на бюрото, тъй като в няколко случаи агенцията е отказала да предостави материали за използвани СРС.

Заради твърденията си Бойко Рашков беше нападнат от бившия главен прокурор Сотир Цацаров и от управляващата партия ГЕРБ, а по-късно бе бламиран при избора му за втори мандат като ръководител на Бюрото.

В събота се разбра, че прокуратурата разследва дали  Бойко Рашков е оказвал натиск върху МВР. Това се разбира  от думите на отстранения шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков, срещу когото Рашков разпореди и дисциплинарно производство по чл. 33, т. 1 от ЗМВР“  за  изявления, уронващи престижа на МВР.

До приключване на дисциплинарното производство служителят е временно отстранен от заеманата длъжност.

Пред БНР, когато обяви, че са подслушвани неправомрено 32 политици, Атанас Атанасов заяви, че Стефан Банков е „най-верният човек на Гешев вътре в МВР.“

Ако е вярно, това ще е второто дело, свързано с Рашков от последните дни.  На 21 май Рашков разказа пред „Сега“, че в специалния отдел на Софийската градска прокуратура е образувано разследване по публикация в сайт от 17 май, намесваща него и зам.-директора на Държавна агенция „Технически операции“ Бисер Борисов в скандал с подслушване, на което мишена е главният прокурор Иван Гешев. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева отрече да се води дело срещу Рашков и призова „длъжностните лица да се въздържат от разпространение на фалшиви новини„.

Рашков обаче не твърди, че делото се води срещу него, тъй като и по закон разследванията се водят срещу деяния, а не срещу лица. „Такова дело има. Иван Петров се казва наблюдаващият прокурор от спецзвеното на СГП„, каза Рашков. Разследването не се води срещу него, но е заради публикацията, в която той се сочи като поръчител на „Бръмбаргейт 2“, съобщи изданието. Рашков оприличи  спецотдела на градската прокуратура на шпицкоманда, а разследването – „Гьобелсови конструкции“, „елементарен и полицейски трик“ и „злоупотреба с правомощия“.

За голямо съжаление нашето общество изрази отрицателно мнение мнение към съществуването специализираните съд и прокуратура. Но обществото не знае, че съществува и един друг проблем – извън закона, но идентичен – отдел, който някои колеги наричат „шпицкомапда„, допълни Рашков. Добави,  че следователят Бойко Атанасов, който преди години говореше за шпицкомандата в градската прокуратура, е бил прав.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на правозащитна мрежа: България трябва да въведе правила за политическата реклама в интернет

Българският хелзинкски комитет, заедно с организации от Унгария, Италия, Нидерландия и Словения, участва в изготвянето …

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.