Последни новини
Home / Законът / Европейската прокуратура заработва от утре, чака сигнали от граждани и фирми (допълнена)

Европейската прокуратура заработва от утре, чака сигнали от граждани и фирми (допълнена)

Defakto.bg

Анонимни сигнали няма да се разглеждат

Новата Европейска прокуратура (EPPO), която ще разследва престъпленията срещу бюджета на ЕС, ще повдига обвинения и ще ги защитава пред националните съдилища, започва работа от утре, 1 юни. Това бе официално оповестено от Европейската комисия миналия понеделник.

А на сайта на ЕPPO е публикувана подробна информация кой какви сигнали може да подава до нея. Това могат да правят всички граждани и фирми на всички езици на ЕС. Условията са престъпленията да са подсъдни на Европейската прокуратура, да са извършени изцяло или частично на територията на включилите се в регламента за учредяването й 22 държави (България е сред тях), престъпленията да са извършени от гражданин на участваща държава или от длъжностно лице на ЕС.

Ето съобщението:

За какви видовете престъпления можете да ни съобщавате?

Европейската прокуратура е компетентна да предаде на съд престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Това са умишлени деяния — т.нар. „престъпления, засягащи финансовите интереси“, например измами, корупция, изпиране на пари и присвояване — които могат да имат отрицателно въздействие върху парите на данъкоплатците в ЕС. Престъпленията, засягащи финансовите интереси, са посочени в Директива (ЕС) 2017/1371, както е транспонирана в националното право.

Европейската прокуратура е компетентна и по отношение на престъпления, свързани с участието в престъпна организация, чиято цел е да извърши престъпление, засягащо финансовите интереси.

Посочените по-горе компетенции са приложими, когато:

  • престъпленията са извършени изцяло или частично на територията на една или няколко участващи държави — членки на ЕС;
  • престъпленията са извършени от гражданин на участваща държава — членка на ЕС;
  • престъпленията са извършени от лице, за което се прилага Правилникът за длъжностните лица и Условия за работа на другите служители на Съюза.

 

Какво НЕ можете да ни съобщавате?

Европейската прокуратура не е компетентна по отношение на престъпления, които не засягат финансовите интереси на ЕС. Приканваме ви да съобщавате за такива престъпления на компетентния национален орган.

 

Кой може да ни съобщава за престъпление?

Всеки един (граждани на ЕС или граждани на държави извън ЕС, физически или юридически лица) може да съобщи за престъпление на Европейската прокуратура, доколкото са налице разумни основания да се подозира, че е извършено престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС.

Кога трябва да съобщя за престъпление на Европейската прокуратура?

Веднага щом имате основателни причини да подозирате, че е извършено престъпление срещу финансовите интереси на ЕС, трябва да съобщите това на Европейската прокуратура.

От вас не се изисква представянето на подкрепящи доказателства, ако такива не са налични.

 

Как мога да съобщя за престъпление на Европейската прокуратура?

Можете да съобщите за извършено престъпление в седалището на Европейската прокуратура в Люксембург на всеки от официалните езици на ЕС чрез уеб формуляра Report a Crime.

Имайте предвид, че не е възможно да подадете анонимно сигнал за престъпление онлайн. Можете да подадете сигнала директно на европейския делегиран прокурор във вашата страна, ако националните правила го позволяват.

 

Как съобщавам за престъпление онлайн?

Преди да съобщите за престъпление, трябва да потвърдите и да приемете, че предоставената от вас информация и документи ще бъдат обработени от Европейската прокуратура в съответствие с реда и условията за защита на данните на Европейската прокуратура.

При попълването на уеб формуляра за подаване на сигнала за престъпление ще получавате указания. Трябва задължително да попълните някои полета, за да продължите напред. Умоляваме ви да предоставите исканата информация, доколкото ви е известно, по ясен и кратък начин.

При подаване на електронния формуляр ще получите потвърждение за получаването му, в което се посочва поредният номер на сигнала за престъпление.

Цитирайте този номер при евентуална бъдеща комуникация с Европейската прокуратура.

На този етап от процеса няма да получавате допълнителна информация от Европейската прокуратура, но може да се свържем с вас на по-късен етап.

 

Какво следва?

Ще преценим дали докладваното престъпление попада в сферата на компетентност на Европейската прокуратура и дали предоставената информация е достатъчна, за да оправдае започването на разследване.

Ако престъпленията, свързани с докладваните факти, са от компетентността на Европейската прокуратура, щезапочнем и ще проведем разследване без ненужно забавяне.

Европейската прокуратура може да предава информация на други институции, органи, служби и агенции на Европейския съюз и на националните органи, ако нарушенията са в тяхната, а не в нейната компетентност.

Можем да се свържем с вас, ако:

  • са необходими разяснения или допълнителна информация;
  • престъплението очевидно попада извън компетентността на Европейската прокуратура и предоставената от вас документация трябва да ви бъде върната.

В края на разследването, в зависимост от правилата на държавата(ите) членка(и), в която(които) е било проведено разследването, Европейската прокуратура може да ви информира за резултата.

Съобщаването на престъпление може да има сериозни последици. Сигнал за извършено престъпление, за който впоследствие се докаже, че е умишлено неверен или подвеждащ, или умишлено представен с незаконна цел, може да доведе до правни последици за подателя му, включително, но не само, административни и/или наказателни санкции.

 

Как обработваме вашите данни?

За подробно обяснение кои ваши данни, как и защо ги обработваме, както и какви права имате и как да ги упражните, вижте специалната декларация за поверителност за този сигнал: (връзка към декларацията за поверителност)

По същество обаче трябва да знаете, че съобщавате за престъпление по същия начин, както пред местните правоприлагащи органи. Това означава, че личните ви данни ще бъдат използвани за задачите, които изпълнява Европейската прокуратура — напр. разследвания и наказателни преследвания и сътрудничество с трети страни в тази връзка — и че Европейската

прокуратура може да има легитимна цел да продължи обработването на личните ви данни, дори ако впоследствие решите да оттеглите жалбата си. Тъй като разследването може да включва различни отделни стъпки, личните ви данни могат да бъдат обработвани от по-голям брой страни, различни от Европейската прокуратура, което може също да включва предаването им на трети страни, включително извън Съюза.

Ако заключим, че вашият сигнал не е от значение за Европейската прокуратура, можем да го предадем на органа, който считаме за компетентен, или да го заличим. За целите на сигурността, статистиката и одита, Европейската прокуратура може да заведе файл с вашето име, поредния номер и дата на подаване на сигнала и сведение за действията, предприети от Европейската прокуратура. Той ще се съхранява за срок от 3 години, като за тази операция по обработване се прилага Регламент (ЕС) 2018/1725.

Към уеб формуляра Report a Crime

„Българските“ дела на Европейската прокуратура

Към EPPO се очаква да минат дела за случаи като този за разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението между президента Румен Радев и вече бившия премиер Бойко Борисов, съобщава „Сега“.

Към Люксембург ще бъде препратено и разследването срещу Лиляна Диянова (известна в миналото като Лилана) по твърдяната от спецпрокуратурата организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредства. Обвинения са повдигнати също на нейния съдружник Мартин Димитров и на брайт й Александър Деянов-Скилър. Това ОПГ обаче вече е без ръководител, след корекция на обвиненията.

Друго дело, което отива при Кьовеши, е срещу бизнесмена Миню Стайков, за когото прокуратурата твърди, че участвал в злоупотреба с евросредства по програмата „Млад фермер“.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.