Последни новини
Home / Законът / Началниците на затвори и арести отчитат дефицит на лекари и зъболекари, зам.-министър поиска становище за Фонд „Затворно дело“

Началниците на затвори и арести отчитат дефицит на лекари и зъболекари, зам.-министър поиска становище за Фонд „Затворно дело“

Defakto.bg

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова свика Национално съвещание, на което присъстваха професионалното ръководство на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, всички 12 началници на затвори и ръководителите на 7-те Областни служби „Изпълнение на наказанията“, които контролират секторите „Арести“ и „Пробация“.  Това съобщиха от МП.

Фокусът е бил върху кадровото обезпечаване и реализирането на инфраструктурните проекти за подобряване на условията за лишените от свобода и за надзорно-охранителния състав.

Като сериозен проблем началниците на затворите и на областните служби по изпълнение на наказанията са посочили медицинското обслужване и кадровия дефицит на лекари и зъболекари. Мария Павлова е разпоредила да бъде изготвен обобщен доклад за цялата система, с възможни варианти за решение. След представяне на цялостната информация ще бъде инициирана среща с Министерството на здравеопазването по проблема.

Докладвана е била и актуалната ситуация с ваксинирането на лишените от свобода. До момента са проведени имунизации в почти всички затвори и арести, ваксинирани са общо 632 лишени от свобода или задържани под стража, се казва в съобщението.

Заместник-министър Павлова проведе и заседание с Управителния съвет на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. Тя разпореди дирекция „Съвет по законодателство“ при министерството да изготви в срок до 1 юни 2021 г. становище относно статута на предприятието, обезпечаващо трудовата заетост на затворниците и преструктурирането му.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.