Последни новини
Home / Законът / Началниците на затвори и арести отчитат дефицит на лекари и зъболекари, зам.-министър поиска становище за Фонд “Затворно дело”

Началниците на затвори и арести отчитат дефицит на лекари и зъболекари, зам.-министър поиска становище за Фонд “Затворно дело”

Defakto.bg

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова свика Национално съвещание, на което присъстваха професионалното ръководство на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, всички 12 началници на затвори и ръководителите на 7-те Областни служби „Изпълнение на наказанията“, които контролират секторите „Арести“ и „Пробация“.  Това съобщиха от МП.

Фокусът е бил върху кадровото обезпечаване и реализирането на инфраструктурните проекти за подобряване на условията за лишените от свобода и за надзорно-охранителния състав.

Като сериозен проблем началниците на затворите и на областните служби по изпълнение на наказанията са посочили медицинското обслужване и кадровия дефицит на лекари и зъболекари. Мария Павлова е разпоредила да бъде изготвен обобщен доклад за цялата система, с възможни варианти за решение. След представяне на цялостната информация ще бъде инициирана среща с Министерството на здравеопазването по проблема.

Докладвана е била и актуалната ситуация с ваксинирането на лишените от свобода. До момента са проведени имунизации в почти всички затвори и арести, ваксинирани са общо 632 лишени от свобода или задържани под стража, се казва в съобщението.

Заместник-министър Павлова проведе и заседание с Управителния съвет на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. Тя разпореди дирекция „Съвет по законодателство“ при министерството да изготви в срок до 1 юни 2021 г. становище относно статута на предприятието, обезпечаващо трудовата заетост на затворниците и преструктурирането му.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.