Последни новини
Home / Законът / Окончателно решение на ВАС: Ски влек „Меча поляна“ на Витоша да бъде премахнат

Окончателно решение на ВАС: Ски влек „Меча поляна“ на Витоша да бъде премахнат

Defakto.bg

Ски влек „Меча поляна“ в Природен парк „Витоша“ трябва да бъде премахнат. Това окончателно решиха върховните съдии от ВАС Илияна Дойчева, Емилия Камбурова – докладчик и Славина Владова.

Административно дело № 13739 от 2020 г. е образувано по касационна жалба на „Витоша ски“ против решение на Административен съд София – град, с което е потвърдена Заповед на началника на РДНСК-София. С нея е наредено премахването на незаконен строеж на  „ски влек Меча поляна“ – открита въжена линия, находяща се в имоти с идентификатори 6074.156, 6074.444, 6074.381, 6074.85 и 6074.264 по КК на гр.София, ПП „Витоша“, район „Панчарево“.

Ски влек „Меча поляна“ представлява открита въжена линия с дължина около 92 м., с 4 бр.стоманени стълбове, с височина около 3,5м., забити в земята, без бетонови фундаменти, всеки укрепен с по три броя метални тръбни подкоси с дължина около 1.80-2 м. и стоманени въжета. Налице е и задвижващ механизъм с елекрически двигател, водещо, обръщателно и направляващи въжета, както и кабина за управление на лифта. Установено е още, че строежът е извършен около 2005 г., по възлагане на „Витоша ски“ АД, която е и негов собственик.

Върховните магистрати приемат за правилни изводите на първоинстанционния съд, че ски влекът – предмет на оспорената заповед, е строеж от трета категория и като такъв се явява строеж, за който се изискват строителни книжа, каквито в случая липсват.  Въжените линии подлежат на инвестиционно проектиране, съгласуване с органите на държавен технически надзор, издаване на разрешение за строеж и въвеждане в експлоатация, по реда на Закона за устройство на територията. Поради тези обстоятелства издадената от началника на ДНСК заповед за премахване на влека е законосъобразна.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Един коментар

  1. Витоша има спешна нужда от нов проект за управление само така могат да бъдат решени спорните въпроси и да бъде изградена нова инфраструктура, а не да бъдат премахвани съоръжения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.