Последни новини
Home / Законът / Министър Стоилов чака информация от специализираните съдилища и прокуратури до средата на юни (допълнена)

Министър Стоилов чака информация от специализираните съдилища и прокуратури до средата на юни (допълнена)

Defakto.bg

Ред магистрати с отвод от 18-членната комисия, решена във ВСС, заместват ги с други

До средата на юни всички специализирани правораздавателни институции да предоставят на Министерство на правосъдие информация за дейността си, е поискал служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Това съобщиха от ведомството.

Както е известно, работата на спецструктурата ще се анализира и от министерството, за да е в „обозримо бъдеще“, преди заработването на новия парламент.

Отделно свои анализи, засега в рамките на 3 месеца, ще подготвят Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС. Там задачите освен да се направи преглед на работата на специнституциите от 2012 г. досега са и да се направи сравнение „обикновените“ съдилища и прокуратури, когато те са работили по делата срещу организирана престъпност и „високата“ корупция. А днес Съдийската колегия обсъжда отводи на магистрати от излъчената 18-членна комисия за анализа на спецсъдилищата.

„Изпратих писма до главния прокурор, Специализираната апелативна прокуратура, Специализираната прокуратурата, Върховния касационен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализирания наказателен съд и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията, с очакване да ми предоставят исканата информация. Така  в началото на август, когато би следвало да работи новият парламент, той ще разполага с необходимите факти за да направи равносметката за дейността на специализираните институции“, каза днес Янаки Стоиловпред БНТ.

Според него в 45-тото Народно събрание е имало сблъсък – от една страна от политическите партии, които искат да закрият специализираните институции, а от друга страна – реакцията на работещите в тези институции.

„Опитвам в това противопоставяне да се намери рационалното решение, за това и беше моето предложение да се направи анализ на тези институции от тяхното създаване досега”, заяви още Стоилов.

Избраха с жребий нови 8 съдии, служители от ВСС ще им помагат

Общо 8 се оказаха отводите, подадени от съдии от излъчената в края на май 18-членна комисия. А след поредния дълъг дебат, с обсъждане на различни варианти, Съдийската колегия в крайна сметка попълни местата им с други 8, отново теглени чрез жребий.

Така групата анализатори на спецправосъдието си остана непокътната откъм структура – 12 магистрати от Наказателната колегия на ВКС плюс 6 от апелативните съдилища и Военно-апелативния съд.

Отхвърлено бе предложението на Красимир Шекерджиев (с 5 „за“ срещу 7 „против“) колегията да прегласува решението си за включването на съдии в комисията, тъй като ВСС не може да им разпорежда подобни ангажименти. Шекерджиев се позова на писмото от Общото събрание на Наказателната колегия на ВСС.

Друга идея, лансирана от Боян Новански и подкрепена от Цветинка Пашкунова за изход от ситуацията бе ВСС да поеме ангажимента за събиране и обобшаване на даннитте за работата на спецсъдилищата и на обикновените съдилища преди това, на базата на наличните информации, проверките на Инспектората, анализът на ВКС за първите 5 години на спецправосъдието.

В крайна сметка се гласува само служители отт различните дирекции на съвета (9 или 10) човека да са „помощници“ на 18-членната магистратска група.

Първоначално в състава й влизаха:

Oт Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд – Kpacимиpa Meдapoвa, Xpиcтинa Mиxoвa, Pyжeнa Kepaнoвa, Πeтя Шишĸoвa, Жaнинa Haчeвa, Aнтoaнeтa Дaнoвa, Лaдa Πayнoвa, Дaниeлa Aтaнacoвa, Heвeнa Гpoзeвa, Блaгa Ивaнoвa, Taтянa Kънчeвa, Haдeждa Tpифoнoвa.

Oт aпeлaтивнитe cъдилищa: Cвeтлa Цoнeвa – Бypгac, Pocицa Toнчeвa – Bapнa, Πeтя Cтoянoвa – Beлиĸo Tъpнoвo, Maгдaлинa Ивaнoвa – Πлoвдив, Kaмeн Ивaнoв – Coфия, пoлĸ. Гeнĸo Дpaгиeв – Boeннo-aпeлaтивeн cъд.

След отводите и ново теглене на жребия от ВКС влизат:

Галина Тонева, Милена Панева, Мина Топузова, Майа Цонева

От апелативните съдилища:

АС – Бургас – Галина Канакиева.

АС – Варна – Ангелина Лазарова

АС – Велико Търново – Корнелия Колева

АС – Пловдив – Михаела Буюклиева

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.