Последни новини
Home / Законът / Първите казуси на Европейската прокуратура – от Германия и Италия, Кьовеши ще дойде в България

Първите казуси на Европейската прокуратура – от Германия и Италия, Кьовеши ще дойде в България

Defakto.bg

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши скоро ще посети София. Това съобщава самата тя днес, в деня на старта на новата Европейска прокуратура (ЕPPO), в интервюта за български медии.

Както беше ясно и вчера, в EPPO засега няма постъпили дела от България – новата прокуратура вече е компетентната да разследва всички престъпления срещу финансовите интереси на Съюза, да повдига обвинения и да ги защитава пред националните съдилища. Работата й започва с казус за трансгранична измама за 10 милиона евро с ДДС от Германия, вече има и дело от Италия.

Като е известно, струтурата на EPPO е двустепенна – в Люкембург са главният прокурор, неговият заместник и колегията от 22 европейски прокурори от всяка от държавите, признали регламента. Нашият представител е Теодора Георгиева. Отделно в 22-те държави от ЕС на терен ще работят европейски делегирани прокурори, чиято бройка е различна. Най-много са тези в Италия (15), следвана от Германия (11). Определената за България бройка е 10, но в крайна сметка бяха назначени едва четирима от номинираните от Прокурорската колегия на ВСС (Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев, Бойко Калфин, Вероника Трифонова), а шестима кандидати бяха отхвърлени.

На въпрос за конкретните причини за отхвърлянето днес Лаура Кьовеши отговаря, цитирана от БНР:

„Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, трябва да проверим дали кандидатите отговарят на критериите за изборност. Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда. Не можем да правим отстъпка за никого“.

Липсата на шестима делегирани прокурори не е пречка за старта на работата, представителството на EPPO в България работи, но Кьовеши очаква новите номинации.

За назначените и отхвърлени европейски делегирани прокурори – тук.

Кой какви сигнали може да подава до Люксембург – тук

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.