Последни новини
Home / Законът / БХК отново повдига въпроса за гласуването на карантинираните

БХК отново повдига въпроса за гласуването на карантинираните

Defakto.bg

 

Над 13 000 души са били ефективно лишени от възможност да упражнят конституционно гарантираното си право на глас на изборите, които се проведоха на 4 април. Над 670 от тях са опитали да преодолеят пречките, наложени им от така регламентираните изборни правила, но им е било отказано. БХК събра тази информация, подавайки 268 заявления за достъп до информация към всички общини в страната.

Изборното законодателство не беше съобразено в достатъчна степен със ситуацията, създадена от ковид-кризата, което доведе до ограничаване със законови текстове на конституционно гарантираното право на глас на български граждани. С цел да се установи колко хора не са могли да гласуват на изборите, проведени на 4 април 2021 г., поради различните ограничения, БХК изпрати запитвания до всички общини в страната. Организацията постави въпроси за броя на подадените заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия,  за отказите да се образува секция в тези случаи и отказите да се включат заявителите в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия и причините за това.
От всички 268 общини, отговори получихме от 251.

* В 66 от тях не е имало подадени заявления от карантинирани/ изолирани лица.
* В 71 общини е имало подадени заявления от карантинирани/ изолирани лица, но тяхната бройка е била по-малко от 10 за съответната община и поради това не е била разкрита секция с подвижна избирателна кутия. По този начин не са могли да гласуват 309 души.
* В 114 общини е била осигурена подвижна кутия, тъй като заявленията са били достатъчен брой. Общо подадените заявления в 114-те общини са 4478. На 362 души обаче е било отказано да гласуват чрез подвижната кутия по една следните причини:

* Поради карантиниране/ изолиране на адрес, различен от постоянния (87 души).
* Тъй като в РЗИ липсва информация за лицето (43 души; това е различно обстоятелство от случаите, когато карантината/изолацията изтича преди изборния ден. Става дума за лица, които към датата на изборите или са били болни от COVID-19, или са били близко контактни на болен от COVID-19 и въпреки че липсва информация в РЗИ не означава, че те не са били под карантина/изолация. Това е така, тъй като предписанието, съдържащо карантината/изолацията често се издава със задна дата).
* В 144 случая съответните общини не са посочили конкретните основания за издаване на отказ от гласуване.
* 81 души са подали заявление за гласуване в рамките на тридневния период преди изборния ден и в много от случаите те не са получили изричен отказ за гласуване, но не са и вписани в избирателния списък на лицата, гласуващи чрез подвижна кутия.
* Малък брой от отказите се дължат на основателни причини – починали лица, лица, които са постъпили в болнични заведения, в които има осигурена избирателна секция, грешно подадени заявления.

Резултатите от проучването показват, че голяма част от пречките за гласуване на поставените под ограничения поради COVID-19 лица можеха да бъдат лесно преодолени.
За следващите избори, предвидени за 11 юли 2021 г. лицата, поставени под задължителна изолация или карантина ще гласуват на мястото, на което са поставени под карантина/ изолация и (засега) липсва изискване за подаване на заявления до три дни преди изборния ден.
Според статистика за разпространението на COVID-19 в България, поддържана от НСИ, ако към 4 април 2021 г. активните случаи са 69177, то към 26 май 2021 г. те са спаднали близо три пъти до 23426. Новите случаи на заразени от COVID-19 на 4 април са 1919, а на 26 май 2021 г. са 406. Следователно, въпреки очевидния спад на новозаразените, значителен брой български граждани потенциално могат да бъдат лишени от право на глас, ако ЦИК не предвиди и регламентира по-справедливи изисквания за образуване на секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Пълния анализ можете да намерите на сайта на БХК тук.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.