Последни новини
Home / Законът / Ден след старта на EPPO, прекратиха процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори у нас

Ден след старта на EPPO, прекратиха процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори у нас

Defakto.bg

Може би Прокурорската колегия ще променя правилата за номинациите на още 6 кандидати

Прокурорската колегия на ВСС прекрати националната процедура за подбор на европейски делегирани прокурори.

Това стана ден след старта на новата Европейска прокуратура (EPPO) и близо месец след окончателното решение на колегията на EPPO за окончателното отхвърляне на 6 от 10-те номинирани български кандидати. Назначени бяха само четирима.

Още след първоначалното отхвърляне на четирима претенденти Лаура Кьовеши отправи покана към кадровиците да изпратят нови номинации, която тогава бе приета „за сведение“, а Прокурорската колегия обяви, че ще чака „края на процецурата“. Краят настъпи на 7 май с отхвърлянето на още двама и приемането на един кандидат. Финално имаме четирима приети и шестима отхвърлени претенденти – дотук недостигнат рекорд измежду останалите 22 държави, приели регламента за EPPO.

Решение на кадровиците идва едва днес. И то такова.

То е „във връзка с писмо от заместник-министъра на правосъдието, ведно с открита грама от Постоянното представителство на Република България в ЕС и писмо от заместник-европейския главен прокурор относно избора на европейски делегирани прокурори от България. В тях е отправената молба от заместник-европейския главен прокурор за определяне на двама нови кандидати за длъжността европейски делегиран прокурор от България на мястото на двете отхвърлени кандидатури, като е уточнено, че се очаква да бъдат предложени общо шест нови кандидати за европейски делегирани прокурори от България“, съобщават от ВСС.

Единственият законосъобразен изход от процедурата е нейното прекратяване, бе заявено в Прокурорската колегия. Членовете й не виждат възможност състезанието да продължи между останалите, „неподбрани“ от тях претенденти. Кандидатите обаче бяха над 30 и част от тях впечатлиха с европейски визии за работата. Листата на ВСС за делегирани проурори – тук.

Избраният от колегията път е друг – сега прекратяват, после може да променят правилата за подбора и след това да обявят нова процедура за останалите 6 позиции.

Следователят в Прокурорската колегия Стефан Петров каза: „В съседна Румъния са избрани 6 делегирани прокурори (за разлика от нашите, EPPO назначи всички  номинирани – б.р.), сега ще има процедура за още 9. От вчера заработи Европейската прокуратура, направи ми впечатление изказване на Лаура Кьовеши, че държавите не могат да бъдат делени на по-корумпирани и по-чисти. То ест всички сме на една основа и не трябва по политически причини, както ни атакуват наши „приятели“, да смятаме, че нашата държава е по-корумпирана от други в ЕС“.

Калина Чапкънова: „Единственият законосъобразен изход на процедурата, с която започнахме и нямаше акт за нейния край, е прекратяване на процедурата, тъй като нямаме предложени кандидати, които да отговарят на изискванията. И едва след влизане в сила на решението ни да разсъждаваме как точно да постъпим. Ще се съобразим с искането на Европейската прокуратура и обективната необходимост за излъчването на други кандидати, но задължително трябва да помислим за промяна на правилата. Следователите и съдията не бяха одобрени именно заради процедурните изисквания, според мен допълнително въведени от ЕPPO“.

Евгени Иванов: „Нещата са ясни, по юридически съображения тази процедура и одисея по избора на европейски делегирани прокурори трябва да приключи“.

Днес колегията обяви и конкурс за повишаване за 5 длъжности „следовател“ в НСлС.

В момента свободните длъжности в националното следствие са 6, до ноември ще се овакантят поради пенсиониране още 4.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.