Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата влезе в МВР, вика на разпити новите шефове на ДАНС и ГДБОП, обвини висш полицай за участие в организирана престъпност (допълнена и обновена)

Прокуратурата влезе в МВР, вика на разпити новите шефове на ДАНС и ГДБОП, обвини висш полицай за участие в организирана престъпност (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Прокуратурата замести Борисов в политическата борба, обвини Бойко Рашков. Не можем да спрем да работим, каза говорителката Милева

Прокуратурата се активира, взе на мушка МВР и го атакува фронтално. Извършвани са претърсвания в кабинети на служители, ангажирани с проверката за подслушванията на политици, на разпит са призовани новият шеф на ДАНС Пламен Тончев и този на ГДБОП Калин Стоянов.

А днес от Специализираната прокуратура официално съобщават за повдигнати обвинения на висш служител от националната полиция за участие в организирана престъпна група за престъления срещу правосъдието (свързани с преправяне на записи и неправомерно ползване на информация от СРС), укриване на културни ценности, пране на пари. Става дума за ръководителя на отдела за борба с трафика на антики Ангел Папалезов, включен в екипа, който проверява работата на ГДБОП.

„С разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд на 01.06.2021 г. са извършени претърсвания в имот и в служебния кабинет на действащ висш служител от Главна дирекция „Национална полиция“.

Полицейският служител А.П. е привлечен като обвиняем за участие в организираната престъпна група, създадена с користна цел за извършване на престъпления по чл.287а, чл.278 и чл.253 от НК – престъпление по чл. 321, ал.3 от НК.

Разследването по досъдебното производство на Специализирана прокуратура продължава“, гласи съобщението.

Медии намеват за връзки между висшия полицай и Васил Божков. И че в ГДБОП, в чиято проверка участва Папалезов, са и разработките срещу Божков.

Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна. Съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не гласува доверие на последните избори. Тъй като Борисов на практика не може да влияе, прокуратурата заема неговото място в политическата борба у нас. Тя ще върши това, което не могат да вършат ефективно Борисов и ГЕРБ„, заявява вътрешният министър Бойко Рашков пред bird.bg.

Прокуратурата не може да спре да работи, само защото на някой не му харесва това и няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки, отговаря говорителката на Иван Гешев Сийка Милева пред БТА.

Рашков обяснява, че са правени претърсвания в кабинетите на служителите, които участват в проверката за злоупотреба със СРС. „Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите „Вътрешна сигурност“ и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС, като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси, струва ми се, не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. Изкуствена припряност, която цели да създаде напрежение. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев“, казва Рашков.

Новият председател на ДАНС веднага е призован и на разпит. За сряда е призован и новият шеф на ГДБОП, който встъпи в длъжност на 1 юни. Призовани са и други служители, включително и от „Вътрешна сигурност“. Вика ги следователят Людмил Георгиев в Националната следствена служба. „По какви въпроси ги викат – не знам“, казва Рашков.

Министърът обяснява, че след като прокуратурата е изискала информация за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа, за да не компрометира проверката.

Изключителната активност изглежда цели да се осуети проверката, включително и като се бави този процес и това е в нечий интерес, категоричен е Рашков. Той има информация, че в предни дни за унищожаване през шредерите са минали необичайно много материали. „Някой прави опит да заличи следите“, заявява министърът..

„Прокуратурата предприема активни действия по отношение и на други представители на правителството“, смята още Рашков и дава за пример  Министерството на финансите.

Гешев, заместнички и новият шеф на ДАНС

И… една среща

По обяд прокуратурата съобщи:

„Днес, 02.06.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев по негово искане. В срещата участваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова.

Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност.

Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите“.

После – втора среща

Главният прокурор и новият директор на ГДБОП

Малко по-късно пристигна второ съобщение. Този път, че Иван Гешев е „приел“ новия директор на ГДБОП Калин Стоянов.

Съобщението гласи:

„Днес, 02.06.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР  гл. комисар Калин Стоянов.

В рамките на работната среща бе обсъдено продължаване на съвместните действия между ПРБ и ГДБОП – МВР по успешно противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма“.

Остава да гадаем официалните срещи дали са били преди или след разпитите на новите ръководители на ключови служби.

Междувременно последва официална реакция от служебния кабинет – тук

Eдни „находки“

В края на деня сюжетът с обвинения висш полицай Папалезов бе „допълнен“ от съобщение на Специализираната прокуратура.

В него се казва, че при претърсването на служебния му кабинет са открити и иззети „предмети с белезите на движими културни ценности“ – монети, записки и други веществени доказателства. Монетите били с прикрепени към тях разпечатки от търгове на най-големите аукциони в Германия, само за една били посочена цена от 3400 евро. Те не били описани като веществени доказателства по производства на националната полиция или други звена на МВР, по първоначални данни вероятно са от Древен Рим и Древна Елада.

Открити били също „мобилни телефони, над 10 флашки, СД-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, касаещи предмета на разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари“.

Сред „находките“ на прокуратурата са и визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ (до м.г. това бе някогашният шеф на отдела за борба с трафика на антики Кирил Христосков, председател е Васил Божков), „както и на обвиняем по друго досъдебно производство, касаещо длъжностни престъпления в Държавната комисия по хазарта“ (Васил Божков?).

Екипът от наблюдаващи прокурори е сезирал за случая дирекция „Инспекторат“ при МВР, която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи.

От всичко това не става съвсем ясно кои точно са престъпните действия – може би познанствата? Скоро може и да не разберем – медийната стратегия на прокуратурата в това отношение е последователна: съобщават онова, което искат и тогава, когато поискат.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.