Последни новини
Home / Законът / САЩ блокират активите на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по закона „Магнитски“ (допълнена и обновена)

САЩ блокират активите на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по закона „Магнитски“ (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Актът спрямо мен е недопустим и тенденциозен, отговаря бившият депутат от ДПС. Божков благодари, че са обърнали внимание на сигнала му

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона „Магнитски“. Мярката е насочена срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски, бивш член на парламента, и Илко Димитров Желязков – бивш зам.-председател на Дирекцията за техничеки операции (ДАТО) и настоящ зам.-председател на Бюрото за контрол над спецразузнавателните средства от квотата на ДПС.

Това съобщи сайтът на Нова тв и публикува цялото изявление на финасовото министерство на САЩ.

„В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права ( на посочените по-горе лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните  лица“, се казва в съобщението.Именно това е санкцията по закона „Магнитски“.

Според глобалния закон санкциониране подлежи „всяко чуждестранно лице“, за което въз основа на „достоверни доказателства“ се установи, че е замесено в убийства, изтезания или грубо нарушаване на международно признати човешки права, или са засегнати лица, извадили наяве случаи на корупция и незаконна дейност на държавни служители. Отговорност може да се търси и от държавни служители, които са участвали в корупционни схеми, включително и за присвояване на чужди активи за лична изгода, както и срещу всеки, който е подпомагал, спонсорирал или предоставял някаква подкрепа за тази корупционна дейност.

Днешният акт –  най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега – демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция. Правителството на САЩ ще продължи да налага санкции с осезаеми и значителни последици на лица, които са замесени в корупция и ще продължи да защитава глобалната финансова система от злоупотреби“, обявяват сега от САЩ.

Обясненията

Следват обяснения за причините за прилагане на закона „Магтински“.

Според тях:

Васил Божков

Васил Крумов Божков, „български бизнесмен и олигарх“ е подкупвал държавни служители, включително „настоящ политически лидер“ (по обясненията на самия Божков това би трябвало да е Бойко Борисов – б.р.), както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Освен това  „планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“.

Делян Пеевски

Делян Славчев Пеевски („Пеевски“), според съобщението е:  „олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“.

Илко Желязков

И още: „Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков („Желязков“), бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков“.

„Това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми свидетели на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и сега Държавният департамент се присъединява към нея“, коментира станалото съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Освен това Държавният департамент на САЩ обяви забрана за влизане в САЩ на ПеевскиЖелязков и още трима бивши държавни служители – Александър Манолев (бивш зам.-министър на икономиката, прочул се с „къщата за гости“), Петър Харалампиев (бивш шеф на Агенцията за българите в чужбина, квота на ВМРО), Красимир Томов (бивш главен секретар на ДАБЧ).

Делян Пеевски: Няма нито един верен факт, уведомил съм адвокатите ми в САЩ

Последва позиция от бившия депутат от ДПС. В нея Пеевски обявява акта по закона „Магнитски“ спрямо него за недопустим, заявява, че в изложението няма нито един верет факт, а за дискредитирането му е виновен „медиен олигарх и приватизатор“.

Тя е цитирана от БГНЕС.

„Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон.

Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт, се казва в позицията на Пеевски.Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада, допълва Пеевски.

Уведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт, се казва в заключение от бившия депутат“.

Васил Божков: Защо ОПГ-то от властимащи е подминато?

„Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов“, заявява Васил Божков в профила си във фейсбук.
И още: „От всички засегнати от хунтата, аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции.
Моят сигнал бе свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов. От всички засегнати от хунтата на Борисов, аз съм единственият, подал официален сигнал с доказателства до българските, както и до всички международни правораздавателни институции. Разкритията ми ескалираха до тази отдавна чакана и липсваща досега реакция на САЩ относно Пеевски.
Озадачаващо е, че организираната група от властимащи длъжностни лица начело с Борисов и Гешев са подминати от действията на американската администрация.
Видно е, че САЩ едновременно са използвали моя собствен сигнал срещу мен, като в същото време са го интерпретирали напълно погрешно“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.