Последни новини
Home / Законът / Министър Стоилов и Съюзът на съдиите искат ясни критерии за реформата на съдебната карта

Министър Стоилов и Съюзът на съдиите искат ясни критерии за реформата на съдебната карта

Defakto.bg

Ред въпроси и проблеми са били обсъдени на кръга от срещи между правосъдният министър Янаки Стоилов, зам.-министърът Мария Павлова и ъсловните организации на магистратите. Това става ясно от съобщение на МП.

Пред Съюза на съдиите в България (ССБ) Стоилов е поставил въпроса за работата по съдебната карта. Както е известно, избраният от ВСС радикален модел за нейната реформа (модел 4) бе срещнат на нож от немалка част от магистратите, като над 500 от тях изпратиха подписка срещу него. А миналата седмица Общото събрание на адвокатите остро критикува този модел и обяви, че така съдът се отдалечава от човека. Защитниците приканиха за широки обществени консултации и преосмисляне. За последно в писмо до представляващия съвета Боян Магдалинчев и СК са настояли срещата им да е преди представянето на конкретните предложения за тази реформа, насрочено за 8 юли.

Съюзът на съдиите също излезе с позиция, в края на март, срещу предвижната в модела радикална промяна на родовата подсъдност по дела.

А на срещата в МП: „Министърът и председателят на Съюза г-н Калин Калпакчиев постигнаха съгласие, че трябва да се работи за създаването на ясни критерии, по които да се извърши тази дейност. На срещата беше засегната и темата за  Единната информационна система на съдилищата. Двете страни се обединиха около тезата, че електронното правосъдие е важна тема, по която трябва да се търси цялостен подход“, съобщават от министерството.

С Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите е обсъдено подобряването на диалога между институциите и магистратските организации. Председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов е изразил готовността на организацията да участва активно в предложения от проф. Стоилов анализ на специализираното правосъдие.

Председателят на Камарата на следователите Петко Петков изразил желанието на следователите да участват по-активно в диалога в съдебната система, включително чрез участие в работни групи.

Синдикатите в сектор сигурност са поставили проблеми със забавяне на издаването на  подзаконови нормативни актове, което пречи на тяхната дейност. Стоилов и Павлова са поели ангажимент за краткото време на служебния кабинет да направят възможното за преодоляване на това забавяне.

Министърът на правосъдието и заместниците му продължават срещите си с други професионални организации, неправителствени организации и синдикат към Министерство на правосъдието.

Днес те приемат представители на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители и Държавните съдебни изпълнители.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.