Последни новини
Home / Законът / Министър Стоилов и Съюзът на съдиите искат ясни критерии за реформата на съдебната карта

Министър Стоилов и Съюзът на съдиите искат ясни критерии за реформата на съдебната карта

Defakto.bg

Ред въпроси и проблеми са били обсъдени на кръга от срещи между правосъдният министър Янаки Стоилов, зам.-министърът Мария Павлова и ъсловните организации на магистратите. Това става ясно от съобщение на МП.

Пред Съюза на съдиите в България (ССБ) Стоилов е поставил въпроса за работата по съдебната карта. Както е известно, избраният от ВСС радикален модел за нейната реформа (модел 4) бе срещнат на нож от немалка част от магистратите, като над 500 от тях изпратиха подписка срещу него. А миналата седмица Общото събрание на адвокатите остро критикува този модел и обяви, че така съдът се отдалечава от човека. Защитниците приканиха за широки обществени консултации и преосмисляне. За последно в писмо до представляващия съвета Боян Магдалинчев и СК са настояли срещата им да е преди представянето на конкретните предложения за тази реформа, насрочено за 8 юли.

Съюзът на съдиите също излезе с позиция, в края на март, срещу предвижната в модела радикална промяна на родовата подсъдност по дела.

А на срещата в МП: „Министърът и председателят на Съюза г-н Калин Калпакчиев постигнаха съгласие, че трябва да се работи за създаването на ясни критерии, по които да се извърши тази дейност. На срещата беше засегната и темата за  Единната информационна система на съдилищата. Двете страни се обединиха около тезата, че електронното правосъдие е важна тема, по която трябва да се търси цялостен подход“, съобщават от министерството.

С Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите е обсъдено подобряването на диалога между институциите и магистратските организации. Председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов е изразил готовността на организацията да участва активно в предложения от проф. Стоилов анализ на специализираното правосъдие.

Председателят на Камарата на следователите Петко Петков изразил желанието на следователите да участват по-активно в диалога в съдебната система, включително чрез участие в работни групи.

Синдикатите в сектор сигурност са поставили проблеми със забавяне на издаването на  подзаконови нормативни актове, което пречи на тяхната дейност. Стоилов и Павлова са поели ангажимент за краткото време на служебния кабинет да направят възможното за преодоляване на това забавяне.

Министърът на правосъдието и заместниците му продължават срещите си с други професионални организации, неправителствени организации и синдикат към Министерство на правосъдието.

Днес те приемат представители на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители и Държавните съдебни изпълнители.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.