Последни новини
Home / Законът / Прекратяването на процедурата за европейски делегирани прокурори нарушава регламента и правилата на самия ВСС

Прекратяването на процедурата за европейски делегирани прокурори нарушава регламента и правилата на самия ВСС

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет няма правомощия да прекратява процедура, започната от европейския главен прокурор. Нещо повече – това е нарушение както на регламента за създаване на Европейската прокуратура, така и на правилата, приети от самия ВСС.

Това заявява европейският прокурор от България Теодора Георгиева, член на колегията на ЕPPO, в интервю за „Капитал“.

Става дума за процедурата за подбор на европейските делегирани прокурори, които ще работят на терен във всяка от 22-те държави от ЕС, участващи в създаването на Европейската прокуратура. За България бе определен брой от 10 делегирани прокурори, но от представената от Прокурорската колегия листа EPPO одобри едва четирима.

А вчера кадровиците прекратиха процедурата за подбор като „единствен законосъобразен изход“, макар че кандидатите бяха над 30 и сред тях имаше магистрати с впечатляващи визии за работата и познания.

В същото време в правилата, гласувани от Прокурорската колегия, пише: „В случай на отхвърляне, съгласно чл. 17, параграф 1, изречение второ от Регламента, на предложена кандидатура, с решение, Прокурорската колегия на ВСС изпраща по реда на чл. 17, ал. 3 от Правилата следващия кандидат, получил в подкрепа най-много гласове, съгласно проведеното гласуване по чл. 16 от Правилата“.

Теодора Георгиева обяснява защо европейските делегирани прокурори в България са определени на 10. „Логично критериите са брой очаквани дела и брой на населението. Имаме очаквания за много дела от България, защото има много висящи дела, а имаме очаквания за нови сигнали. Освен това, в рамките на Европа България не е малка държава, а средно голяма държава – и като население, и като територия. Вместо това получаваме изявление, че процедурата за ВСС била приключила, което не е вярно“, казва тя. И цитира интервю на Евгени Иванов от Прокурорската колегия от средата на май (самото решение на ПК за прекратяването е от вчера следобяд).

„Аз бях много впечатлена от това изявление, защото, първо, ВСС няма правомощия да прекратява процедура, която е започната от европейския главен прокурор, второ, това е нарушение както на регламента за създаване на европейската прокуратура, така и на правилата, които те самите във ВСС са си приели…. На пръв поглед изглежда като незряла реакция на това, че не бяха одобрени първите кандидатури. За другото мога само да гадая. Нямам обяснение защо тази процедура не се придвижва. В момента политическата обстановка е такава, че няма външно вмешателство“, смята европейският прокурор Теодора Георгиева.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.