Последни новини
Home / Законът / След санкциите по „Магнитски“, прокуратурата пак ще проверява Пеевски, може би (допълнена)

След санкциите по „Магнитски“, прокуратурата пак ще проверява Пеевски, може би (допълнена)

Defakto.bg

Зам.-шефът на Бюрото за СРС Илко Желязков излязъл в отпуска

Обявените от САЩ санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков плюс наложената забрана за влизане на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов предизвикаха позиция на прокуратурата и на Бойко Борисов.

Прокуратурата: Споделяме, ще проверяваме!

Прокуратурата заявява, че „напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията“. А от по-нататъшното изложение се разбира, че обвинението е задействано спрямо четирима от посочените от САЩ (Божков, Харалампиев, Томов и Манолев), а за останалите двама (Пеевски и Желязков) ще проверява изложената информация.

Това няма да е първата прокурорска проверка на дългогодишния депутат от ДПС и медиен собственик, като всичките дотук – очаквано – не откриваха и помен от нарушения, камо ли данни за престъпления. Затова пък „проверилите“ го магистрати израстваха в кариерата.

За номинираният от ДПС Желязков не е известно изобщо да е бил обект на прокурорски интерес. Нямало е данни и сигнали срещу него, вероятно?!

Сега от ПРБ изброяват стореното:

„Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност (Харалампиев и Томов, след прерасналия в международен скандал за търговия с гражданство – б.р.). Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър (Манолев).

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране (Божков)“.

На незасегнатите от наказателна репресия Пеевски и Желязков е отреден по-скромен пасаж. А именно:

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред„.

Борисов: „Чисто политически отношения“ с Пеевски. Не се разпозна в щатския доклад

Бойко Борисов традиционно беше щедър в самооценката. И обяви, че е удържал десетки победи „заради борбата с престъпността и корупцията“, обяви Борисов. Нещо повече – санкциитеот САЩ били резултат от съвместната им работа и не го изненадали.

Любопитната част от казаното от бившия премиер, но настоящ партиен лидер (на брифинг на ГЕРБ) бе:

Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически, и те винаги са били свързани със смесените райони, където винаги сме подпомагали различни от ГЕРБ, като различните от ГЕРБ са кметове на ДПС. Нито имаме фирми, нито бизнес, нито каквото и да било„.

Прибегна и до сравнение: „Така както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете, че и ние сме си говорили„.

Борисов не се разпозна и като „действащ партиен лидер“, на когото Васил Божков е давал подкупи. „Никога не сме получили стотинка от лицето Божков. И всякакви спекулации за лидери и такова – те се знаят кои са„, зарече се той и се прекръсти.

Каза също, че не познава изобщо Илко Желязков от Бюрото за контрол на СРС, но  Екатерина Захариева го била уволнявала два пъти като член на борда на БЕХ. А ГЕРБ го подкрепили за член на Бюрото през главата му.

Борисов призна „вина“ единствено за зам.-министъра Александър Манолев.

Оставка на „корупционния лейтенант на сарая на Доган“

„Демократична България“ иска оставката на Илко Желязков, обяви съпредседателят Христо Иванов. Остава и отдавнашното искане за оставката на Иван Гешев.

По-рано през деня вътрешният министър Бойко Рашков прикани да се отнеме допускът до класифицирана информация на този кадър.

А БТА междувременно съобщи, че Желязков е излязъл в отпуска. Позова се на директора на Бюрото за контрол на СРС Пламен Иванов.

„Илко Желязков е посочен не само от американските ни партньори, той е част от мрежата на Сарая, не просто на Пеевски. Тук е паркиран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Американците няма да ни свършат работата. Те констатират факти и реалности, които ние отдавна знаем в България. Правят го, защото има гражданско надигане и политическа промяна. Ние трябва да си изчистим институциите, да ги отвоюваме от подобни корупционни лейтенанти на Сарая на Доган. Пеевски е просто един от инструментите на Доган и тази система. Пеевски е онова момче, което посредничеше между Бойко Борисов и Доган толкова много години“, каза на свой ред Христо Иванов.

И още: „Желязков е кадър на ДС, който след това го виждаме да минава през ключови позиции като държавния резерв в епохата, когато Пеевски отговаря за него, ДАНС (когато е създаден), МВР, БЕХ, „Марица“, във времето, когато се взимат решения за студения резерв. Най-накрая с гласовете на несломимата коалиция между ГЕРБ и ДПС той е инсталиран тук. Той трябва още днес да си подаде оставката“.

Христо Иванов обобщи: „Разследване срещу Борисов няма. Гешев замиташе следите. Разследване срещу Желязков няма. Разследване за твърденията, че самият Божков е давал подкупи, няма. Разследване срещу Пеевски за множество скандали няма. За него отговарят Цацаров първо и сега Гешев„.
Не санкциите „отвън“, гражданското общество ще промени страната

„Не санкциите на САЩ ще променят страната ни, а събудилото се гражданско общество“, коментира лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във фейсбук

„Всичко, което е написано в доклада на Министерството на финансите на САЩ, българското гражданско общество го знаеше много преди вчерашния ден и го изразяваше на площадите и улиците.

Тези чудовищни зависимости ги посочи по-рано самото българско гражданско общество. Нима забравихме, че над 200 дни хиляди български граждани в десетки градове у нас, а и в чужбина искаха оставката на главния прокурор и на онзи настоящ политически лидер?“, сочи Трифонов.

За него санкциите са „протегната приятелска ръка от наш партньор“.

Брюксел: Не налагаме санкции на държавите от ЕС, но е важно да приключите с реформите

Кристиян Виганд

На въпрос дали Брюксел е готов да наложи мерки срещу тях, според приетия през декември 2020 г. глобален санкционен режим, от Европейската служба за външна дейност отговарят, че няма практика на Съвета на ЕС да налага санкции на граждани на Съюза, съобщи БНР.

На въпрос дали американските санкции ще намерят отражение в предстоящия през юли доклад за България за върховенството на закона, говорителят на Еврокомисията Кристиян Виганд отговори:

„Важно е развоят на събитията в България да не обръща поетата посока на напредък. България трябва да приключи с прилагането на реформите, отбелязани в доклада от 2019-та година, все още има несвършена работа. Важен елемент в него е да продължи сътрудничеството с органите на Съвета на Европа, за да се преодолеят някои слабости, свързани с антикорупционната рамка и ефективността на криминалните разследвания“.

Виганд допълни, че в България трябва да се наложи солиден опит по издаването на окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта. Той добави, че Комисията ще продължи да наблюдава отблизо работата в тази насока в контекста на годишните доклади по върховенството на закона.

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.