Последни новини
Home / Законът / Софийската градска прокуратура започва разследване за престъпления в „Автомагистрали“, вършени четири години (2016-2020 г.)

Софийската градска прокуратура започва разследване за престъпления в „Автомагистрали“, вършени четири години (2016-2020 г.)

Defakto.bg

Обвинението се самосезирало от медиите и брифинг на БСП

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“ ЕАД. В периода от 01.01.2016 г. до 31.12. 2020 г., в гр. София, умишлено не били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието. Деянието е квалифицирано по чл. 219, ал. 3, вр. ал. 1 от НК (умишлена безстопанственост).

Това съобщиха от СГП. Те са се самосезирали от „информация в медиите и изнесена такава на пресконференцията на Българската социалистическа партия по повод доклад за извършения от Сметната палата одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на „Автомагистрали“ ЕАД“.

Разследването е възложено на НСлС, взето е на специален надзор от ВКП.

Данните от проверката на Сметната палата са публични от вчера и са изпратени до Народното събрание (то ще заработи след изборите на 11 юли), така и на СГП – която е действаща институция.

Одиторите установиха, че държавното дружество „Автомагистрали“ е сключвало договори с трети лица за изпълнение на договори, които са му възлагани по облекчен ред.

За периода на проверката дружеството е изпълнявало договори за 3,7 милиарда лева.

Договорите с външните изпълнители са били с големи авансови вноски, често преди да се получи конкретното задание от възложителя на основния договор.

Установеното от Сметната палата „не дава увереност, че „Автомагистрали“ ЕАД разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет“, е заключението от проверката за работата на компанията от началото на 2016-а до края на 2020-а година по решение на 44-тото Народно събрание. За одитирания период дружеството има договори на обща стойност над 3,7 милиарда лева без ДДС. 12 от общо 14-те договора са с Агенция „Пътна инфраструктура“, а другите два – с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Шест от изпълняваните от „Автомагистрали“ ЕАД договори са възложени без провеждане на процедура за възлагане на обществени поръчки чрез т.нар. in house възлагане.

От тях четири договора са от Пътната агенция. Общата им стойност е над 3,6 милиарда лева без ДДС, което е 96,9% от общата стойност на всички изпълнявани от дружеството договори за съответния период. За голяма част от тях дружеството е сключило договори с трети лица, като по този начин е подменен изпълнителят.

На брифинг днес от БСП призоваха Гешев да се самосезира за тези драстични нарушения.

Румен Гечев

Румен Гечев, цитиран от БНР, заяви:

„АПИ е знаело, че „Автомагистрали“, държавната фирма, никога не е имала, няма и не може да има капацитет да изпълнява такива мащабни поръчки за близо 4,5 млрд. лева с ДДС. И като отворите доклада, дами и господа, ще видите, че тя, фирма „Автомагистрали“, няма нито една машина за полагане на асфалт“.

Той е категоричен – има вратичка в закона, през която бившите управляващи са искали да прикрият следите си:

„Ако дадена услуга на държавата или общината, може да се изпълни от 100% държавна или общинска фирма, за да не се възлага на частна фирма, се разрешава без търг и конкурс да се възложи определена услуга. Става дума за дейност като сметосъбиране, но изобщо не става дума за строителство на магистрали“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.