Последни новини
Home / Законът / Софийските адвокати зоват на „мълчалив протест“ с тоги срещу модел 4 за съдебната карта

Софийските адвокати зоват на „мълчалив протест“ с тоги срещу модел 4 за съдебната карта

Defakto.bg

Софийският адвокатски съвет призова столичните защитници да изразят несъгласие с актуализираната концепция за радикалния модел за съдебнатта карта (модел 4).

Това да стане чрез „мълчалив протест с адвокатски тоги пред сградата на Съдебната палата в гр. София, бул. „Витоша“ 2, на 7 юни, понеделник, от 17 до 17.30 ч.“.

Поводът е публикуваният на страницата на ВСС доклад с конкретните стъпки за осъществяване на модела, предвиждащ сериозна промяна на подсъдността и превръщането на ред районни съдилища в териториални отделения. Той ще бъде обсъждан от Съдийската колегия на 8 юни.

Общото събрание на адвокатурата миналата събота прие остра декларация срещу този модел, против се обявиха в подписка и над 500 съдии. Настояване за реформа на базата на ясни критерии дойде и след среща на екипа „Стоилов“ със Съюза на съдиите.

„Съветът на САК счита, че при реализирането на планираната реформа на съдебната карта по т.нар. „модел 4“, дори след актуализирането на концепцията, в съчетание с липсващото електронно правосъдие, ще има за резултат лишаване на голям брой граждани от достъп до съд и ефективни средства за защита. Подобен резултат е недопустим в правовата държава“, заявяват оттам.

Призивът на Софийски адвокатски съвет (достъпен на сайта) е отправен и до адвокатите от останалите адвокатски колегии, до съдийски организации и председатели на съдилищата.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.