Последни новини
Home / Актуално / Компания, която има транзации със санкционираните от САЩ лица и фирми, може да бъде глобена с 250 000 долара. А и с повече

Компания, която има транзации със санкционираните от САЩ лица и фирми, може да бъде глобена с 250 000 долара. А и с повече

Defakto.bg

Налице е свързана верига от закони – от „Магнитски“ до Закон за извънредните икономически мерки, разяснява адвокат Ивайло Дерменджиев

Всяка една компания, която има транзакция с лицата и фирмите, на които са наложени икономическите санкции от САЩ, може да бъде глобена с 250 000 долара, но може да бъде глобена и два пъти в размера на сумата, която е била преведена, договорена или част от търговските им отношения.

Това разясни адвокат Ивайло Дерменджиев пред БНТ в коментар за закона „Магнитски“, налаганите наказания и последиците от тях. Адвокат Дерменджиев, който миналата неделя бе избран за председател на ВАдС, е арбитър в Международния арбитражен съд по спорта в Лозана, член на Лондонския международен арбитражен съд, участвал е в разглеждането на повече от 40 международни дела, води лекции в СУ по „Международен търговски арбитраж”.

Юристът разясни, че санкционираните от САЩ шестима българи са разделени на две групи – едните са само със забрана за влизане в Щатите (Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов – б.р.), при другите освен тази забрана са наложени и икономически мерки спрямо тях и компаниите, които притежават (Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков – б.р.).

Забраните за влизане на територията на САЩ не се обжалват, те се налагат от правителството, могат да бъдат вдигнати само от него и не подлежат нито на съдебен, нито на друг контрол, каза Дерменджиев. 

Икономическите санкции на свой ред са наложени от комисия на Министерството на финансите – Комисия за финансов контрол на икономическите отношения, която може да ги разшири и към всички компании, имащи договори и някакви икономически или други правоотношения с лицата и фирмите от списъка.

Налице е свързана верига от закони в САЩ, които, взаимообвързани, създават база за санкции, подчерта специалистът. Законът „Магнитски“ говори главно за човешките права, но в разширението му е влязла и корупцията като част от нарушаването на човешките права. А конкретните санции се налагат по един много общ  закон – Закон за извънредни икономически мерки. Именно по него може сериозно да бъде глобена всяка компания, която има транзакции с въпросните лица и фирми . Така е била наложена глоба от 9 милиарда долара на банка Париба, тъй като е извършвала определени операции по санкциите срещу Иран.

Информацията, на която се базират процедурите по закона „Магнитски“ и свързаните закони , може да е от различни източници. Може да е от сенатска комисия, сезирала финансовото министерство, но разследването може да е направено и от самата администрация на САЩ.  Има и трети начин – американските власти да бъдат уведомени от чужда държава. Тогава се възприема, че това уведомление е сравнително обосновано и само върху тези твърдения те биха възприели санкции. Четвъртият начин е да бъдат сезирани от неправителствени организации. Като в случая „не е необходимо да са доказани факти и събития, могат да са и само заявени такива“, подчерта Ивайло Дерменджиев. Тази информация никога не се обявява публично.

Наложените мерки срещу цитираните българи на този етап са главно блокиране на банковите сметки. А блокирането може да бъде обжалвано пред американски съд.

На въпрос дали е изненадан от присъствието на Делян Пеевски и Илко Желязков в списъка със санционирани, юристът отговори: „Не. Такова производство беше инициирано от Цветан Василев преди време в САЩ срещу 52 човека в общ тип искова молба, адресирана до Държавния департамент, по въпроса се работи от години“. Напомни и че Делян Пеевски, на свой ред,  беше ангажирал лобистка фирма в САЩ, която да брани интересите му.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.