Последни новини
Home / Актуално / Компания, която има транзации със санкционираните от САЩ лица и фирми, може да бъде глобена с 250 000 долара. А и с повече

Компания, която има транзации със санкционираните от САЩ лица и фирми, може да бъде глобена с 250 000 долара. А и с повече

Defakto.bg

Налице е свързана верига от закони – от „Магнитски“ до Закон за извънредните икономически мерки, разяснява адвокат Ивайло Дерменджиев

Всяка една компания, която има транзакция с лицата и фирмите, на които са наложени икономическите санкции от САЩ, може да бъде глобена с 250 000 долара, но може да бъде глобена и два пъти в размера на сумата, която е била преведена, договорена или част от търговските им отношения.

Това разясни адвокат Ивайло Дерменджиев пред БНТ в коментар за закона „Магнитски“, налаганите наказания и последиците от тях. Адвокат Дерменджиев, който миналата неделя бе избран за председател на ВАдС, е арбитър в Международния арбитражен съд по спорта в Лозана, член на Лондонския международен арбитражен съд, участвал е в разглеждането на повече от 40 международни дела, води лекции в СУ по „Международен търговски арбитраж”.

Юристът разясни, че санкционираните от САЩ шестима българи са разделени на две групи – едните са само със забрана за влизане в Щатите (Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов – б.р.), при другите освен тази забрана са наложени и икономически мерки спрямо тях и компаниите, които притежават (Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков – б.р.).

Забраните за влизане на територията на САЩ не се обжалват, те се налагат от правителството, могат да бъдат вдигнати само от него и не подлежат нито на съдебен, нито на друг контрол, каза Дерменджиев. 

Икономическите санкции на свой ред са наложени от комисия на Министерството на финансите – Комисия за финансов контрол на икономическите отношения, която може да ги разшири и към всички компании, имащи договори и някакви икономически или други правоотношения с лицата и фирмите от списъка.

Налице е свързана верига от закони в САЩ, които, взаимообвързани, създават база за санкции, подчерта специалистът. Законът „Магнитски“ говори главно за човешките права, но в разширението му е влязла и корупцията като част от нарушаването на човешките права. А конкретните санции се налагат по един много общ  закон – Закон за извънредни икономически мерки. Именно по него може сериозно да бъде глобена всяка компания, която има транзакции с въпросните лица и фирми . Така е била наложена глоба от 9 милиарда долара на банка Париба, тъй като е извършвала определени операции по санкциите срещу Иран.

Информацията, на която се базират процедурите по закона „Магнитски“ и свързаните закони , може да е от различни източници. Може да е от сенатска комисия, сезирала финансовото министерство, но разследването може да е направено и от самата администрация на САЩ.  Има и трети начин – американските власти да бъдат уведомени от чужда държава. Тогава се възприема, че това уведомление е сравнително обосновано и само върху тези твърдения те биха възприели санкции. Четвъртият начин е да бъдат сезирани от неправителствени организации. Като в случая „не е необходимо да са доказани факти и събития, могат да са и само заявени такива“, подчерта Ивайло Дерменджиев. Тази информация никога не се обявява публично.

Наложените мерки срещу цитираните българи на този етап са главно блокиране на банковите сметки. А блокирането може да бъде обжалвано пред американски съд.

На въпрос дали е изненадан от присъствието на Делян Пеевски и Илко Желязков в списъка със санционирани, юристът отговори: „Не. Такова производство беше инициирано от Цветан Василев преди време в САЩ срещу 52 човека в общ тип искова молба, адресирана до Държавния департамент, по въпроса се работи от години“. Напомни и че Делян Пеевски, на свой ред,  беше ангажирал лобистка фирма в САЩ, която да брани интересите му.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.