Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Санкциите са диагноза за режима, който отгледа корупцията (допълнена и обновена)

Президентът Радев: Санкциите са диагноза за режима, който отгледа корупцията (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Работна група ще пази държавни и общински дружества от риска да попаднат в „черния списък“ 

Санкциите на САЩ са ясна диагноза за режима, който отгледа корупцията. Но това е само първата крачка. Няма кой отвън да разплете тази схема докрай.

Това заяви президентът Румен Радев. Днес той наблюдава демонстрациите на способности на участниците в учението „Strike Back 21“ на учебен полигон „Корен“ край Хасково.

„Фактът, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция. Няма кой отвън да разплете тази схема докрай. Редно ли е отвъд Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда? Ние няма как да продължим напред, ако прокуратурата не си свърши работата. Но тя вече дълго време отказва категорично да го направи“, коментира Румен Радев.

Поводът е известен – санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по закона „Магнитски“ и общ закон за извънредни икономически мерки.

„Ако институциите бяха по-независими и си вършеха работата, както трябва, ние нямаше да стигнем дотук. Ако от медиите бяха задавани важни въпроси, например, „Защо предишният министър-председател пуши пури с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове?“, „Защо играе карти и ходи на лов с мастити олигарси, които печелят огромни обществени поръчки?“. Това не е знак срещу страната, това е знак за страната ни и българското общество“, смята Радев. Да бъде даден път на почтените и смели български прокурори, които да поведат най-сетне реална борба с корупцията, въпреки съпротивата в момента на това ръководство на прокуратурата, поиска президентът.

И още: „Трябва да сме много внимателни към всички законови основи на бъдещи действия тук и да се вземат мерки, така че да се минимизира рискът за български държавни предприятия и бюджетни структури. Трябва да е ясно на всички български граждани, които са имали или планират да имат някакви бизнес отношения с тези лица и фирми, че те също попадат под тези удари“.

Попитан дали е полезна продължаващата „война“ между институциите, президентът призова да се види кое е полезно за България: всички да си мълчат и да остане сегашното положение, или да променим нещо.

За подслушването на политици

В отговор на въпрос за данните за използване на специални разузнавателни средства срещу политици Румен Радев заяви, че това говори за огромен страх, за зависимости, както и за служби и Министерство на вътрешните работи, превзети „от същия този режим, който създаде огромната корупция“, докато е претендирал, че ни води към европейско развитие.  Трябва да има категорични промени и служебното правителство върви към тази промяна – към прозрачност, към изсветляване, справедливост, към връщане на държавата там, където й е мястото“, заяви президентът. Той допълни, че фактите за нарушения, изнесени от служебното правителство, трябва да се докажат в съда, но преди това прокуратурата трябва да внесе всички улики и доказателства. „Ето това  не може да видим. Прокуратурата досега „удря“ определени олигарси точно по какви критерии – можем само да гадаем, но категорично брани други, и категорично бранеше досегашните управляващи“, заяви Румен Радев. Той даде пример с бездействието на компетентните органи срещу Васил Божков, когато бизнесменът е теглил кеш крупни суми, за които ДАНС е трябвало да знае. Той попита и защо досега прокуратурата е бездействала за Делян Пеевски. „Това е нелепо положение, което показва, че системата тук е тотално прогнила“, заяви Румен Радев.

За кадровите промени в МВР и атаките срещу Бойко Рашков

В отговор на въпрос за кадровите промени в МВР президентът посочи, че те целят провеждането на честни и най-вече свободни избори, в които хората не са принуждавани да ходят до урните на сила и не получават пари, за да гласуват. Има данни, че в много региони в една секция се гласува над 90 % за една и съща партия. Това означава, че органите на МВР не са се справили с предотвратяване на най-грозното явление – купуването на гласове, заяви Румен Радев. По думите му корпоративният вот е по-сложно нещо, но за купения вот не може да съществува илюзия, че местните ръководства на областните дирекции на МВР не знаят кой и за кого купува гласове. „Има  множеството сигнали, че някои от тези „дилъри“ се прибират, а други се оставят да шетат на воля и да купуват безнаказано“, допълни президентът и посочи, че въпреки огромния натиск върху служебния министър на вътрешните работи, той продължава да изпълнява отговорно своята мисия.

Междуведомствена работна група ще състави списък на потенциалните заподозрени

Служебно правителство създаде Работна група, която да предотврати попадането на български дружества с държавно и общинско участие в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

В групата участват представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП), която в спешен порядък да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложените от американското финансово министерство.

Те ще изготвят списък на потенциалните заподозрени от американската Служба за контрол на чуждестранните активи, като ще бъдат включени всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в санкционния списък, както  всички физически и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Списъкът ще се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП.

От правителствения пресцентър обясняват, че до момента няма нормативна рамка, в която да се действа в случай на санкции, наложени от органи на друга държава.

Междувременно Националната агенция по приходите публикува списък на фирмите, обект на „рестритивни мери“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.