Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата не установява „незаконно подслушване“ на политици и предупреждава – огласяването на данни от СРС е тежко престъпление

Прокуратурата не установява „незаконно подслушване“ на политици и предупреждава – огласяването на данни от СРС е тежко престъпление

Defakto.bg

Все пак е образувано разследване, възложено на НСлС

Дотук не е установено „незаконно подслушване“ на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-о Народно събрание – това обяви говорителката на Иван Гешев Сийка Милева днес.

По многобройните публични сигнали за включване на СРС-та по време на протестите и навръх изборите все пак е образувано разследване, възложено на Националната следствена служба, стана ясно още от думите на Милева. И още – говорителката на главния прокурор всъщност не отрича да са използвани специални разузнавателни средства спрямо политици, акцентът е върху „незаконното“ използване, то ест без разрешение на съд. В случая на Специализирания съд. Тази теза е позната отдавна – всичко е „законно“, стига да има параф на съдия. Дори и на практика да няма никакви данни за вършени престъпления или заплахи за националната сигурност.

Впечатли и отправеното предупреждение, че разгласяването на данни от използваните на спецсредства е тежко престъпление. Негов очевиден адресат са „подслушваните“, публично показали данни за използваните СРС. За последно това направиха Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън“ – пред БНТ те показаха списък с искания за спецсредства към Специализирания съд. Имаме доказателства, че Специализираният съд е дал разрешения за подслушването на 82 политици, заяви Хаджигенов.

А какво заяви прокурор Сийка Милева:

Използвам възможността, за да взема отношение и по още една тема, а именно поредицата коментари на политически ангажирани лица за т.нар. „незаконно подслушване“. Образувано е наказателно производство под надзора на Софийска градска прокуратура, което е възложено за разследване на Национална следствена служба. По делото вече са разпитани 11 свидетели, изискана е информация от ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ към Министъра на вътрешните работи и ДАНС. От получените до момента отговори е видно, че НЕ Е установено „незаконно подслушване“ на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-то Народно събрание на Република България.

С оглед разпространяваната в средствата за масово осведомяване информация, включително и през вчерашния ден, по делото е сезирано Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, от което е поискана информация – има ли нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства и били ли са обект на „незаконно подслушване“ споменаваните в медийните изявления лица.

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е независим държавен орган и е единственият, който осъществява контрол върху цялостния процес на използване на специалните разузнавателни средства в защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното им използване. Очакваме резултатите от проверката, с оглед преценка за предприемане на последващи по закон действия.

Обръщам внимание, че съгласно разпоредбата чл. 357 от НК разгласяването на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, е тежко умишлено престъпление. Напомням, че всеки български гражданин, разполагащ с данни или доказателства за извършено престъпление или нарушение, е обществено задължен съгласно чл. 205 от НПК незабавно да уведоми орган на досъдебното производство или друг компетентен държавен орган.

Отбелязвам, че прилагането на специални разузнавателни средства задължително се разрешава от съдия. Заявителите изчерпателно са посочени в чл. 13 от ЗСРС и макар между тях да е и главният прокурор, той може да поиска от съда разрешение за използване и прилагане на специални разузнавателни средства само за предотвратяване на ограничен кръг от престъпления, каквото е например е тероризмът.

Ръководството на прокуратурата отново призовава за взаимодействие между институциите с цел противодействие на престъпността. Разпространяването на неистини и фалшиви новини, още повече в нарушение на закона, от политически ангажирани лица, освен че уронва престижа на институциите, руши и българската държавност. Подобно поведение има за пряк резултат застрашаване върховенството на закона и подкопаване устоите на правовата държава и е в интерес само на извършителите на престъпления.

За пореден път заявяваме, че ще продължим да се противопоставяме остро на опитите Прокуратурата на Република България да бъде използвана с политически цели и да бъде въвлечена в предизборната надпревара. Ние работим и ще продължим да работим само и единствено в интерес на българските граждани и обществото при стриктното спазване на закона“.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.