Последни новини
Home / Законът / Срещи с правните професии в МП: Съдебна карта от полза за гражданите, подобряване на диалога, уеднаквяване на практики (допълнена)

Срещи с правните професии в МП: Съдебна карта от полза за гражданите, подобряване на диалога, уеднаквяване на практики (допълнена)

Defakto.bg

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министър Иван Демерджиев се срещнаха с Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители, Асоциацията на държавните съдебни изпълнители и Инициатива за развитие на принудителното изпълнение. Това е вторият кръг срещи на екипа в МП, първият бе със съсловните организации на магистратите.

От ведомството съобщават:

Пред Висшия адвокатски съвет проф. Стоилов постави въпроса за подобряването на диалога между различните общности в съдебната система, като акцентира върху факта, че много от проблемите са общи и това ще помогне за тяхното разрешаване.

Министърът и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова се обединиха около тезата, че е необходим дебат по съдебната карта. Стоилов беше категоричен, че тази тема трябва да се погледне от позицията на гражданите. Ралица Негенцова подчерта необходимостта да се запази достъпа до правосъдие.

Пред Нотариалната камара министър Стоилов постави въпроса за необходимостта от уеднаквяване на нотариалните практики. Заместник-министър Демерджиев изрази готовност експерти на министерството да помагат в тази дейност. Двете страни обсъдиха и критериите за откриване на места за нотариуси в различните райони. Ръководството на министерството постави въпроса и за необходимостта регистърът на пълномощните да заработи ефективно. Проф. Стоилов акцентира върху необходимостта от оценка на качеството на работата на нотариусите, защото това е професия с висок обществен интерес.

С Камарата на частните съдебни изпълнители, Асоциацията на държавните съдебни изпълнители и Инициатива за развитие на принудителното изпълнение министър Стоилов и заместник-министър Демерджиев обсъдиха отговорността на тази професия. От Камарата на частните съдебни изпълнители казаха, че работят добре с Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт, но могат да бъдат набелязани мерки в посока усъвършенстване. От Асоциацията на държавните съдебни изпълнители поставиха въпроса за критериите при разпределянето на изпълнителни дела от страна на съдилищата.

Последните срещи – със СЮБ, БИПИ, Антикорупционния фонд и Прозрачност без граници

Срещата със СЮБ

По-късно през деня дойде още информация за нов, последен кръг от срещи с профедионални и обществени организации. Те са били между екипа на Стоилов и  Съюзът на юристите в България, Прозрачност без граници, Български институт за правни инициативи  и Антикорупционния фонд фонд. Това беше последният кръг от срещи от серията разговори, които Стоилов инициира с професионални и обществени организации.

От МП информират:

„Пред Съюза на юристите в България (СЮБ) проф. Стоилов постави въпроса за изготвянето на новата съдебна карта. От своя страна организацията изрази готовност да се включи в дискусии по тази тема. Министърът и председателят на СЮБ Владислав Славов обсъдиха и необходимостта от разработване на ефективно електронно правосъдие и засегнаха въпроса за юридическото образование.

По време на срещата с Прозрачност без граници, Български институт за правни инициативи и Антикорупционен фонд министър Стоилов изрази своята позиция за активен диалог с неправителствения сектор. Пред него трите организации поставиха въпроса за необходимостта от съдействие от страна на институциите по поставените от тях въпроси и подадени сигнали.

Проф. Стоилов и заместник-министрите Мария Павлова и Иван Демерджиев се срещнаха и с ръководството на синдиката на министерството. Изрази се задоволство, че е постигнато съгласие за колективния трудов договор, в комисиите за провеждане на конкурси за служители участват и представители на синдиката. Министър Стоилов отбеляза, че полага усилия за подобряване на условията за труд на служителите и изисква от тях професионализъм и ангажирано изпълнение“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.