Последни новини
Home / Законът / С „ужасяващата“ заплаха към свидетел Борисов е покривал свой министър, взел 200 хил.лв., обяви Бойко Рашков

С „ужасяващата“ заплаха към свидетел Борисов е покривал свой министър, взел 200 хил.лв., обяви Бойко Рашков

Defakto.bg

Вътрешният министър Бойко Рашков даде нови подробности за отправената към бизнесмен заплаха от бившия премиер.

В края на май Рашков разказа за своя среща с човека, цитира отправената му заплаха:  “Имaш жeнa и дeцa, ĸoитo нямa дa paзбepaт дaли нe ядaт твoeтo мeco“. Служебният министър нарече това „ужасяващо“. И даде заявка да сигнализира прокуратурата.

Снощи в предаването „Евродикоф“ Бойко Рашков показа документи и „допълни“ информацията. Става дума за досъдебно производство от 2009 г., където има данни за извършено престъпление от един от министрите на Борисов, премиерът се е застъпил, покрил е този си министър, който иначе е щял да бъде осъден за подкуп от 200 хил.лв. и да влезе в затвора.

„На базата на отправената му заплаха този гражданин, който е депозирал  показания по наказателното производство, е бил принуден да се яви отново пред съдия и да заяви, че не поддържа показанията, които е дал преди това. Ефектът е, че това дело е било смачкано от следствието и прокуратурата“, заяви Рашков.

Вътрешният министър обаче се е отказал да сезира държавното обвинение за случая, защото „вече не вярвам на българската прокуратура под това ръководство“.

От казаното се разбра и че Рашков ще съди бившия зам.-шеф на ДАНС Недяло Недялков за твърдението му, че е разгласявал класифицирана информация. Недялков го обяви пред камери и микрофони, след като бе освободен от ДАНС, като аргумент за отнемането на разрешителното за секретна информация на служебния вътрешен министър. Зарече се и че Рашов своевременно е бил уведомен за това. (Специалисти бяха единодушни по въпроса – министърът получава допуск на принципа „необходимо да се знае“ в момента на заемането на длъжността и други разрешителни не са му необходими).

„Не искам да споря с тези хора, за които съм установявал в битието ми на председател на Бюрото за контрол на СРС как извършват действия, които не са границата, а осъществяват престъпен състав със СРС. За съжаление за тази тяхна дейност беше осъдена Владимира Янева, а те пак минаха между капките. Твърдението, че аз съм разгласявал класифицирана информация, ще трябва да го докаже в българския съд. Относно уведомяването – има съответен ред, нека покажат документ, че съм получил този акт“, каза Рашков.

Подслушвания е имало, категоричен бе още той. Но „в момента трябва да се въздържа от обяснения,  това е съобразяване със закона и аз не мога да го престъпя“, каза Рашков. Проверката в МВР за това не е приключила, добавят се нови факти. Обаче: „Проверката в Бюрото за СРС приключи. Питайте ги дали спрямо протестиращи граждани са използвани специални разузнавателни средства,  да видим после дали констатациите ни ще съвпаднат“.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.