Последни новини
Home / Законът / С “ужасяващата” заплаха към свидетел Борисов е покривал свой министър, взел 200 хил.лв., обяви Бойко Рашков

С “ужасяващата” заплаха към свидетел Борисов е покривал свой министър, взел 200 хил.лв., обяви Бойко Рашков

Defakto.bg

Вътрешният министър Бойко Рашков даде нови подробности за отправената към бизнесмен заплаха от бившия премиер.

В края на май Рашков разказа за своя среща с човека, цитира отправената му заплаха:  “Имaш жeнa и дeцa, ĸoитo нямa дa paзбepaт дaли нe ядaт твoeтo мeco“. Служебният министър нарече това “ужасяващо”. И даде заявка да сигнализира прокуратурата.

Снощи в предаването “Евродикоф” Бойко Рашков показа документи и “допълни” информацията. Става дума за досъдебно производство от 2009 г., където има данни за извършено престъпление от един от министрите на Борисов, премиерът се е застъпил, покрил е този си министър, който иначе е щял да бъде осъден за подкуп от 200 хил.лв. и да влезе в затвора.

“На базата на отправената му заплаха този гражданин, който е депозирал  показания по наказателното производство, е бил принуден да се яви отново пред съдия и да заяви, че не поддържа показанията, които е дал преди това. Ефектът е, че това дело е било смачкано от следствието и прокуратурата”, заяви Рашков.

Вътрешният министър обаче се е отказал да сезира държавното обвинение за случая, защото “вече не вярвам на българската прокуратура под това ръководство”.

От казаното се разбра и че Рашков ще съди бившия зам.-шеф на ДАНС Недяло Недялков за твърдението му, че е разгласявал класифицирана информация. Недялков го обяви пред камери и микрофони, след като бе освободен от ДАНС, като аргумент за отнемането на разрешителното за секретна информация на служебния вътрешен министър. Зарече се и че Рашов своевременно е бил уведомен за това. (Специалисти бяха единодушни по въпроса – министърът получава допуск на принципа “необходимо да се знае” в момента на заемането на длъжността и други разрешителни не са му необходими).

“Не искам да споря с тези хора, за които съм установявал в битието ми на председател на Бюрото за контрол на СРС как извършват действия, които не са границата, а осъществяват престъпен състав със СРС. За съжаление за тази тяхна дейност беше осъдена Владимира Янева, а те пак минаха между капките. Твърдението, че аз съм разгласявал класифицирана информация, ще трябва да го докаже в българския съд. Относно уведомяването – има съответен ред, нека покажат документ, че съм получил този акт”, каза Рашков.

Подслушвания е имало, категоричен бе още той. Но “в момента трябва да се въздържа от обяснения,  това е съобразяване със закона и аз не мога да го престъпя”, каза Рашков. Проверката в МВР за това не е приключила, добавят се нови факти. Обаче: “Проверката в Бюрото за СРС приключи. Питайте ги дали спрямо протестиращи граждани са използвани специални разузнавателни средства,  да видим после дали констатациите ни ще съвпаднат”.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.