Последни новини
Home / Законът / Черна годишнина от взривовете край Петолъчката: Търсят се виновни

Черна годишнина от взривовете край Петолъчката: Търсят се виновни

Defakto.bg

Днес се навършват девет години от взривовете в складова база край пътен възел Петолъчката, Ямболско, при които загинаха трима работници – Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремъков.

Оттогава делото за трагедията се завъртя за втори път в съда.

А междувременно гърмя и другаде – в склад и цех на ВМЗ „Сопот“, в завод „Миджур“ в Горни Лом (където буквално бяха изпепелени 15 души), в склад на „Арсенал“ в Мъглиж.

Преди това също има взривове – в барутните погреби на мини „Бобов дол“ (1999 г.), във военни складове в с. Иваново, Казанлък, край Севлиево. През юли 2008 г. канонада разтърси София след експлозиите във военен склад край Челопечене.

Разследванията на част от трагичните инциденти приключват с обвинителни актове и съдебни процеси, за други са прекратени.

Новите „бомби“

Докато на 28 април тази година говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева хвърли нова „бомба“: След анализ на взривовете в складове и заводи за производство и утилизация на взривни вещества, оръжия и боеприпаси прокуратурата, ДАНС и спецдирекция на жандармерията установили сходство в четири случая, при които е унищожена продукция, предназначена за износ в Грузия и в Украйна. „Мoжe дa ce нaпpaви oбocнoвaнo пpeдпoлoжeниe зa взaимoвpъзĸa мeждy взpивoвeтe нa тepитopиятa нa Peпyблиĸa Бългapия, oпититe зa oтpaвянe нa тpимa бългapcĸи гpaждaни, ĸaĸтo и извъpшeни тeжĸи пpecтъплeния нa тepитopиятa нa чyжди дъpжaви“, каза Милева. И обвърза част от взривете с подривна дейност на агенти на ГРУ у нас (разбирай руска диверсия), както и с оръжейната фирма „Емко“ на Емилиян Гебрев – той, синът му и търговския директор на фирмата са и жертвите на опита за отравяне.

Приликите в подбраните четири случая (12.11.2011 г. дo c. Лoвни дoл, ĸoгaтo e взpивeн cĸлaд, coбcтвeнocт нa фиpмa „EMKO“ – твърди се износ за Грузия; пpeз 2015 г. дo c. Игaнoвo, пpи ĸoйтo e взpивeн cĸлaд зa гoтoвa пpoдyĸция нa BMЗ-Coпoт – твърди се да е собственост на „EMKO“; oтнoвo пpeз 2015 г., ĸoгaтo e взpивeн цex зa пpoизвoдcтвo нa бoeпpипacи нa BMЗ-Coпoт, c. Игaнoвo; пpeз 2020 г. дo Mъглиж, ĸoгaтo e взpивeн cĸлaд зa ĸaпcyл-дeтoнaтopи и ĸaпcyл-възплaмeнитeли нa зaвoд „Apceнaл“, Kaзaнлъĸ), бяха изброени така: нe ca ycтaнoвeни ĸoнĸpeтни пpичини, дoвeли дo взpивявaнeтo; липcвaт жepтви и пocтpaдaли; имa пpeдxoждaщ пoжap, чиято цел, по работна версия, е да се оттеглят намиращите се наблизо хора; зaдeйcтвaнeтo нa зapядитe e извъpшeнo диcтaнциoннo.

Гебрев, впрочем, моментално отрече в цитираните случаи да е готвил износ на оръжия и боеприпаси за Грузия, в някои от тях да е имало пожар и изобщо да е бил прицел на описаната схема. По-късно, в писмо до правосъдния министър Янаки Стоилов настоя пред ВСС да се постави въпросът за дисциплинарната отговорност на обвинител №1 Гешев за публично оповестяване на неверни факти – вече имаше предвид изказани твърдения за предшестващи опити за отравянето му.

Що се отнася цитираното изявление на Сийка Милева, от него извън очевидното се разбра най-вече, че причините за четирите взрива (повечето отпреди години) тепърва ще се разследват от Специализираната прокуратура с прицел чуждата диверсия. То ест досега ефективно или резултатно разследване не е имало. Защо, е въпрос без отговор. Но изявлението бе удобно и „навременно“ за актуалната международна ситуация, в която руските агенти и шпиони у нас се зароиха на килограм. Макар и в оставка, правителството „Борисов“ -3 действаше, дългогодишните управляващи търсеха „партньорско“ рамо, службите, на свой ред, козируват, а прокуратурата…

Хвърлянето на „бомби“ обаче има свойството да отеква. И да рои нови въпроси, сред които: защо в едни случаи ще се търсят виновни „отвън“, а в други „отвътре“, при сходни обстоятелства? Иначе казано, като си рекъл „а“, даваш аргументи за цялата азбука.

Дотук – поголовни оправдания

Какво става с казусите, стигнали до съд? Дотук – поголовни оправдания по тях.

Полицейска блокада след взривовете в Челопечене

Така е с „Челопечене“. За взривовете от 2008 г. там военната прокуратура обвинява офицерите о.р. майор Мирослав Митов – командир на поделението в Челопечене , о.р. полковник Димитър Петров – началник на щаба на бригада „Логистика“ и о.р. генерал-лейтенант Румен Цоков – заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите.

През 2014 г. на първа инстанция военният съд ги признава за виновни и осъжда на лишаване от свобода (на различни срокове) заради неунищожаването и неправилното съхранение на значителни количества взривни вещества и боеприпаси.

Втората инстанция, Военно-апелативният съд обаче отменя присъдите и разпорежда нов процес.

При второто завъртане, през 2018 г. Софийският военен съд чете „невинни“, а през 2020 г. Военно-апелативният съд потвърждава оправдателните присъди. В момента казусът е в последната инстанция ВКС и чака нейното произнасяне.

Така е и с трагедията в Горни Лом. 

През януари тази година и втората инстанция, Софийският апелативен съд, оправда четиримата, обвинени за кошмара на 1 октомври 2014 г., оставил кратери на мястото на гръмналите цехове в завод „Миджур“, а останките на 15-те загинали трябваше да бъдат разпознавани и чрез ДНК, имаше и трима ранени.

Πодсъдимитe ca чeтиpимa: Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, oбвинeниятa ca длъжнocтни пpecтъплeния (чл. 282, aл.1 HK), професионална непредпазливост, довела до гибелта на 15 души (чл. 123, aл.3 и чл. 134, aл. 3 HK), ĸaĸтo и зa cъcтaвянe нa нeвepни дoĸyмeнти (чл. 311, aл.1 HK).

Πo вpeмe нa тpaгeдиятa Валери Митков бе собственик на завод “Миджур”, неговият син Емил Митков също бе изпепелен. Той е бил и проектант на цеха, в който при утилизиране на противопехотни мини, избухва взрива. Освен за причиняване на смъртта и раняването на други трима души, той бе обвинен и за документно престъпление.

Палма Иванова е инспектор “Здравословни и безопасни условия на труд” в завода.

Ивелина Бахчеванова е била директор в ресорното за сделките с оръжия и боеприпаси Министерство на икономиката, както и секретар на междуведомствената комисия. Винена е за престъпления по служба.

Божидар Василев е началник на служба КОС, дал разрешение за утилизирането на мините.

Ha 19 юни 2018 г. Oĸpъжeн cъд – Bидин първи чете „невинни“.

Апeлaтивнитe cъдии, ocвeн чe пoтвъpждaвaт тези зaĸлючeния, зaявявaт и дpyгo – oбвинeниятa нe caмo нe ca дoĸaзaни, тe ca и нecъcтaвoмepни.

Сочените действия нe ce пoдвeждaт пoд пpизнaцитe нe caмo нa вмeнeнитe пpecтъпни cъcтaви, нo и нa ĸaĸвитo дa e дpyги, нe cъдъpжaт и пpизнaци нa aдминиcтpaтивнo нapyшeниe, категорични бяха от САС. Уcтaнoвeнoтo oт съда e пoĸaзaтeлнo зa ĸapтинaтa нa “yтилизaциитe” и oтĸъм нopмaтивнa ypeдбa, и oтĸъм тexнoлoгии пpeз 2014 г., а и след това.  Ocвeн тoвa нa пpoĸypaтypaтa нaдългo и нaшиpoĸo бe paзяcнeнo, чe e пpeдcтaвилa пpoизвoлни твъpдeния, нeпoдĸpeпeни c ĸoнĸpeтни дoĸaзaтeлcтвa зa ĸoнĸpeтнитe вини.

Делото за „Петолъчката“

За взривовете в складовата база на 5 юни 2012 г., при които загиват трима работници, обвинените първо са двама  – собственикът на „Берета трейдинг“, чиято е базата, Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Фирмата има договор с Министерството на отбраната за утилизация на боеприпаси.

През 2015 г. двамата са оправдани от Ямболския районен съд, след повторно завъртане на процеса там заради смяна на съдебния състав. Oĸpъжният cъд в Ямбoл обаче oтмeня пpиcъдитe и вpъщa дeлoтo нa пpoĸypaтypaтa за изясняване на пълната картина на станалото. A пpoĸypaтypaтa връща дeлoтo зa дopaзcлeдвaнe в Haциoнaлнaтa cлeдcтвeнa cлyжбa. През 2018-а казусът отново влиза в районния съд, процесът още няма финал. А междувременно дойде изявлението на говорителя Милева.

И при двата съдебни тура Делев и Пеев са винени, че не са взели необходимите мерки за сигурност при унищожаването на бойни части на зенитни ракети – вместо да бъдат взривявани те били разснарядявани, от което са последвали смърт и са били нанесени щети.

 

Заседание по делото. Снимка: „Делник“

В мотивите си Ямболският районен съд приема заключенията на комплексна експертиза, в която се казва, че бойните части на ракетите не са боеприпаси, за каквито е повдигнато обвинение, а пусковата установка не е оръжие. Както и че получаваната по договор бойна част не отговаряла на условията за унищожаване на боеприпаси чрез взривяване и затова е разработена технология за разснарядяване и последващо унищожаване на компонентите.

Освен това собственикът на фирмата не е лице, което държи или работи с взривни вещества и няма такава правоспособност. В деня на инцидента началникът на производството не бил на работа и имало заповед кой да го замества.

Като несъставомерни са определени твърденията за причиняването на щети на наематели на базата.

Окръжният съд, на свой ред, връща казуса за доразследване, тъй като в обвинителния акт не са изложени обстоятелства за начина на извършване на твърдяното престъпление за всеки един от обвиняемите.

При новото завъртане в съда обвинените вече са трима – Делев, Пеев и Иван Табов, проектант на взривните работи. Конструкцията на прокуратурата е същата – бойните части е трябвало да бъдат взривявани, не разснарядявани.

Появява се проблем с откриването на независими експерти, които да установят точната причина за трагедията. Назначени са и други експертизи, включително техническа.

Процесът не е приключил, но след твърденията на прокуратурата за възможните диверии (не в този, в други случаи), изникват нови версии, базиращи се на свидетелските показания, а и на продуцията, съхранявана от наематели на халета в базата, предназначена за износ в Грузия. Сочат се документи, подчертава се, че именно в тези халета не е имало детонации, а взривно горене, заради което валовете около складовете остават непокътнати (версията бе изложена в публикация на bird.bg, появи се и в „24 часа“).

Нищо изненадващо, самата прокуратура подаде тази топка. Но обвинението засега остава безразлично към нови версии, случаят „Петолъчката“ не е в каталога, представен от Сийка Милева.

А каква е истината? Не знаем. Търсят се виновни.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.