Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Важно е да се разбере кой е подкупваният „настоящ политически лидер“, но той не е в единствено число (допълнена)

Янаки Стоилов: Важно е да се разбере кой е подкупваният „настоящ политически лидер“, но той не е в единствено число (допълнена)

Defakto.bg

Клевета е, че това е Бойко Борисов, обяви Даниел Митов

„Явно е, че определени лица и фирми са били покровителствени и по този начин са се облагодетелствали. Това няма как да е станало без лица, които заемат висши държавни длъжности. Това е сигнал за бездействие, неефективност, не искам да кажа съпричастност на други органи в България, които трябва да разкриват и разследват тези прояви.“ Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в предаването „Тази събота“ в bTV по повод американските санкции по закона „Магнитски“.

На въпрос как работи с главния прокурор Иван Гешев, отговорът бе: „служебно“, двамата са влизали в спорове, но това е част работния процес. „Запознах се с него при моето първо участие като председателстващ ВСС, влизали сме в спорове по редица въпроси по отношение, да речем, в каво темпо трябва да се извърши анализът на резултатите на специализираното правоъдие“, каза Стоилов.

Министърът коментира още, че проблемът с олигархизацията е световен и засяга дори най-развитите страни, а темата за корупцията не е само българска.

„Проблемът е, че при този начин на политическа и икономическа трансформация, която се извърши в държави като България, богатството при лица в повечето случаи беше натрупано през преразпределение, в редица случаи чрез разграбване на това, което имаше държавата“, заяви още Стоилов. Припомни, че лозунгът за по-малко държавна намеса е бил водещ за десните партии, но „сега виждаме, че държавата трябва да участва в ключови сектори, да балансира и да контролира“.

„Нужна ни е не само да сменим модела, но имаме от по-амбициозна цел като държава и като общество – да започнем промяна на самата система, за да излезем на пътя на развитието, проблемът е много по-дълбок“, коментира още министърът на правосъдието.

Стоилов беше категоричен, че е важно обществото да разбере кой е този настоящ политически лидер, които е бил подкупван (от изявлението за санкциите по „Магнитски“). „Аз не мисля, че този въпрос се свежда до единствено число“, допусна той. Става дума за политически лидери или поне лица на висши държавни позиции, смята той.

Министър Стоилов коментира и темата за проверките, които се извършват в правосъдното ведомство.

Натъкваме се на интересни случаи. Всяка година се провеждат различни изпити – за нотариуси, за съдебни изпълнители, сега предстои изпитът за правоспособност за юристи. Имаше искане тези изпити да се проведат в сграда, където могат да бъдат събрани няколкостотин души. За мен озадачаващото е, че с ДДС Министерството на правосъдието трябваше да плати над 40 000 лева за провеждане на изпити в два дни. Аз възложих да се пусне запитване към няколко университета в София, които разполагат с големи зали. Така сега ние ще платим 1200 лева. Това не е закононарушение, защото е в рамките на бюджета, но аз  държа да има добро управление, което да разходва средства по най-добрия начин. Ето за това става дума – как държавата се е движила по инерция и без необходимата грижа“, каза още министърът.

Зам.-председателят на ГЕРБ: Гарантирам, че САЩ не са имали предвид Борисов!

„Подозрения вече има, бяха споменати имена, но мога да гарантирам, че това не е г-н Борисов. Ще призова нашите опоненти да не се превръщат в клеветници“.

Така зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов отговори на въпроса кой би могъл да е споменатият от САЩ „настоящ политически лидер“, подкупван от Васил Божков. И повтори аргумента, който сочат във всичките си медийни изяви неговите съпартийци: ако лидерът им имал „нещо общо с това“, нямало да бъде поканен н резиденцията на посланик Херо Мустафа, а включен в черния списък. Срещата Борисов-Мустафа е проведена час след официалното обявяване на санкциите по закона „Магнитски“.

Предприетите от служебното правителство действия след това (обявеният списък на НАП, междуведомствената работна група за предпазване на държавни и общински дружества и т.н.) Митов коментира така: „Правителството подготвя механизъм, през който да удря неудобни за тях фирми. И да замени определен бизнес със свой, т.е. заменят една корупционна схема с друга„. Прозвуча като признание.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследавене за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.