Последни новини
Home / Законът / Ангел Папалезов с предявено обвинение днес за участие в ОПГ на Васил Божков

Ангел Папалезов с предявено обвинение днес за участие в ОПГ на Васил Божков

Defakto.bg

Не е имало нахлуване в МВР, само в един кабинет

На директора на сектор “Културно-исторически ценности“  в Националната полиция“ Ангел Папалезов е предявено обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности и пране на пари. Групата е ръководена от Васил Божков, но не по ново досъдебно производство срещу него (ОПГ за антики е в каталога с наличните 19 обвинения). На Папалезов пък е определена най-леката мярка за неотклонение „подписка“, адекватна на данните за неговата личност.

Това заяви пред журналисти и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова (на снимката), без да назове Папалезов по име – наричаше го „български гражданин“, „лице“ и „висш полицейски служител“.

Ангел Папалезов

Действията срещу шефа на отдела за борба за трафика на антики, както и получените призовки от новите ръководители на ДАНС и ГДБОП, исканията на прокуратурата да получи данни за служителите на МВР, ангажирани с ведомствената проверка за подслушванията и други, взривиха публичната ситуация в началото на юни. Вътрешният министър Бойко Рашков обвини държавното обвинение в открита намеса в политическата борба, граждани пробиха охраната и скандираха „Оставка!“ пред вратите на Иван Гешев, стотици протестираха пред Съдебната палата, а служебният кабинет предупреди, че атаката на прокуратурата заплашва да прерасне в открита война между институциите.

Междувременно пък прокурорският пресцентър разпространи съобщение и снимка на иззети монети от служебния кабинет на Ангел Папалезов, като подчерта, че те не били описани като веществени доказателства по водени от националната полиция производства и вероятно призходът им е от древността – Елада или Рим. Специалисти-нумизмати публично опровергаха тези твърдения, като коментираха, че монетите от разпространените снимки дори не приличат на майсторски копия, а са евтини реплики или сувенири.

На 1 юни са повдигнати обвиненията на висшия полицай (като съобщението е било сгрешено, не му се търси отговорност и за престъпления срещу правосъдието във връзка със СРС, стана ясно днес), но предявяването се е случило на 7 юни преди обяд.

А Валентина Маджарова отрече да е имало нахлуване в МВР, претърсван е  бил само кабинетът на Папалезов.

Ръководителката на Специализираната прокуратура каза:

„Глаголът „нахлуя“ лично мен много ме притеснява, изобщо не бих го използвала в ситуацията. Специализираната прокуратура на 1 юни извърши действително едно  процесуално-следствие в един кабинет, да, в Национална полиция, тъй като обследваното лице работи там. Той е висш полицейски служител, но днес преди обед на този български гражданин е предявено повдигнатото обвинение, тъй като спазваме НПК. Обвинението е, както изписахме съобщение, тъй като започна изключитебен медиен интерес, този случай стана твърде популярен без време  основания. На него вече е предявено обвинение по чл. 321 ал. 3, участие в ОПГ с користна цел, пряката цел на групата е трафик и държане на недвижими културни ценности и пране на пари. Ръководител на тази група е г-н Васил Божков. Не е прецедент СП, а може би и други да подвеждат под наказателна отговорност полицейси служители, формирана е обвинителна теза по отношение на доста по-високопоставени служители, има и процес в Специализирания наказателен съд.

Срещу Васил  Божков вече има обвинение за това, с оглед на което е обвинен висш полицейски служител. Този български гражданин никога по никакъв повод не е бил задържан, дори и за 24 часа. След извърщването на действието в кабинета му имаше повдигнато обвинение, т.е. имал е качеството на обвиняем, в постановлението прокурорът е определил мярка за неотклонение „подписка“ – съответна и адекватна спрямо лицето“.

Безумно! Не познавам Васил Божков, но познавам Сийка Милева

„Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам.

Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора“ – това коментира самият Ангел Папалезов на излизане от Специализираната прокуратура, цитиран от бТВ.

Осоено впечатли друга реплика на висшия полицай: „Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева, където успехът е международен“.

Поводът за брифинга на спецпрокуратурата: Пресечен трафик на хероин за близо 24 млн. лева

Всъщност медиите бяха събрани за друго – отчитане на поредна успешна акция, включително със съдействието на щатската агенция за борба с наркотиците.

А именно – на 3 юни при операция на служители на ГДБОП, Европол и Агенция „Митници“ под надзора на Специализирана прокуратура е задържана голяма пратка с хероин, скрит в кухини на мраморни керемиди.

В хода на разследването е установено, че наркотичните вещества са пристигнали с 4 контейнера по море на пристанище Варна-запад и с товарни камиони са били превозени до склад в гр. Сливен. Там в момент на изваждане на хероина от кухините на мраморните плочи са задържани две лица –  чуждестранни граждани, заяви Валентина Маджарова.

До момента са иззети близо 500 кг наркотични вещества. Според първоначалната оценка стойността им е 23 850 000 лева.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура двамата чуждестранни граждани са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в престъпно сдружение и за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение (престъпления по чл.321,ал.6 от НК и по чл.354а, ал.1, пр.4, вр. чл.20, ал.2, вр.ал.1 от НК). Единият е привлечен към наказателна отговорност и за това, че в нарушение на закона е пренесъл през границата на страната високорискови наркотични вещества – престъпление по чл.242,ал.2 от НК.

Двамата обвиняеми първоначално са задържани за срок до 72 часа, на 5 юни Специализираният съд е постановил „задържане по стража“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.