Последни новини
Home / Законът / На Съвета по сигурност: Банките да разработят правила за поведение, да се предотвратят транзакции към Пеевски, Желязков, Божков (допълнена)

На Съвета по сигурност: Банките да разработят правила за поведение, да се предотвратят транзакции към Пеевски, Желязков, Божков (допълнена)

Defakto.bg

Без сериозна промяна в работата на българското обвинение и съдебна система битката с корупцията няма да се случи

Да се разработят правила за поведение на българските банки в ситуации като настоящата, след наложените от САЩ санкции на българи и фирми по закона „Магнитски“. За това апелира служебният премиер Стефан Янев в началото на заседанието на свикания от него Съвет по сигурността.

„Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции! За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица (Делян Пеевски, Илко Желязков, Васил Божков и 64 фирми – б.р.),  за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Казаното дотук е в пряка зависимост от необходимостта да се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация, като тази в момента, и в изпълнение на закона за кредитните институции“, заяви Стефан Янев.

Изготвеният вече списък от НАП (рестриктивни мерки и други мерки) цели да сведе до минимум рисковете за страната в политически и икономически план. „Към момента няма нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на наложени санкции от друга държава. Надявам се следващият парламент да запълни този вакуум“, каза премиерът.

През почивните дни от ГЕРБ обвиниха, че с действията си служебният кабинет „цели да замени определен бизнес със свой, т.е. заменят една корупционна схема с друга“.  Думите бяха на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов и прозвучаха като признание за корупционни схеми при предното управление.

На днешното заседание на Съвета по сигурността – първото в мандата на служебното правителство, бяха вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ДАР Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и други ръководители с право на достъп до класифицирана информация. Темата е „Актуални рискове и заплахи на системата за защита на националната сигурност и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

„Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентите органи на държавната власт очевидно не са преприели нищо ефективно до момента“, заяви премиерът. И продължи: тези органи не само са били безполезни, в обществото има съмнение, че те са катализирали корупционната среда. Структури от системата за национална сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите за политически неутралитет, са действали пристрасно. Бе категоричен: „Корупционната среда подкопава политическата система и устоите на демокрацията, като я прави нефункционална и неефективна. Но преодоляването няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система и на всички правоприлагащи органи“.
Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: Няма правно основание за забранителни списъци у нас

В момента няма никакво правно основание за забранителни списъци на българскилица и фирми, които осъщетвяват стопанска дейност. Това коментира пред БНР проф. Пламен Киров и предупреди, че може да се стигне до осъждания на държавата.

Пламен Киров е бивш конституционен съдия, ръководител на катедрата по конституционноправни науки в СУ и член на Комисията за защита на конкуренцията, номиниран от ДПС.

Той заяви:

„Разбирам, че правителството и държавата са между Сцила и Харибда. От една страна виждам намерението на служебното правителство да избегне рискове към държавните фирми да попаднат в неблагоприятно положение и да плащат за стопанските си връзки със субекти, визирани в решението на правителството на САЩ по закона „Магнитски“.

От друга страна тези търговски дружества, които операрират в стопанския живот най-вероятно имат договори с български юридически лица – било частни, било държавни  и ако работим с черни списъци и им забраняваме да изпълняват търговските си задължения това не ни предпазва от граждански и търговски спорове и държавата ще трябва да плати причинените вреди.

По силата на чл. 19 от Коституцията икономиката се оновава на свободната стопанса инициатива и държавата трябва да осигури развитие за това, как се вписват действията на правителството с текста на чл. 19 от основните начала? Загрижени сме да спазваме чужд закон, „Магтински“, а не нашата Конституция и законите. Да прилагаме чуждо законодателство идва малко в повече на хората, които са се посветили на правото.

Не можем да санкционираме със забранителни списъци български физически и юридически лица, които осъществяват стопанска дейност. Да не говорим за банките… Ние сме правова държава. Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. Въвеждат се забранителни списъци без юридическо основание“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.