Последни новини
Home / Законът / Протест с тоги: Когато адвокатурата мълчи, трябва да бъде чута!

Протест с тоги: Когато адвокатурата мълчи, трябва да бъде чута!

Defakto.bg

„Адвокатурата, когато мълчи, трябва да бъде чута“ – така новоизбраният председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев коментира протеста на защитниците пред Съдебната палата. Уточни – там е като един от професията, не е встъпил в новата длъжност.

Поводът е одобреният от ВСС – и като Съдийска колегия, и като Пленум, модел 4 за реформа на съдебната карта. Това бе най-радикалният модел, който предвиди сериозно свиване на делата на районните съдилища чрез смяна на подсъдността, преобразуване на 55 РС в териториални поделения, нови конкурси за повишения. Първото обсъждане на конкретните предложения е утре в Съдийската колегия, становищата на съдии, общини, адвокати – почти единодушно – са отрицателни.

Адвкати отиват към Съдебната палата

Мълчаливият протест на адвокати с тоги пред Съдебната палата днес бе иницииран от Софийския адвокатски съвет. Символично, на него бяха и досегашниятт председател на ВАдС Ралица Негенцова, и новоизбраният Ивайло Дерменджиев. Членове на досегашните и новоизбрани висши органи – ВАдС, Висш дисциплинарен съд, Висш контролен съвет. Бяха и „софиянци“, начело с председателя на САС Стефан Марчев.

Да ги подкрепят дойдоха съдии – от ВКС (Десислана Попколева), от СГС (Албена Ботева, Анелия Щерева, Емил Дечев) и други.

Реформата по модел 4 не е сериозно обсъдена и не отговаря на очакванията на съдии и адвокати, наложителни са допълнителни обществени и професионални консултации по темата, категоричен бе Дерменджиев. Съдът се отдалечава от човека, лаконично очерта последиците той. На въпрос дали цялата реформа не е „буря в чаша вода“, т.е. предизвестено несбъдваема, адвокат Дерменджиев отговори: Не ми е ясна цялата концепция.

Целта ни е да бием камбаната, да дадем кураж и на гражданите и юристите по места да си кажат думата, каза пред жулналисти Валя Гигова от ВАдС (член на „стария“ и избрана в „новия“ съвет).

Съдия Емил Дечев

Модел 4 не е никакво решение на проблемитте със съдебната карта, категоричен е съдия Дечев. Бе конкретен – желанието е по-скоро да се реши проблемът с бързото и срочно организиране на конкурси, но не това е панацеята.“Надявам се, че ВСС ще чуе гласа не само на съдиите, които са против модела, но и на адвокатските колегии, нотариусите, частните съдебни изпълнители, представителите на обществеността и общинските съвети“, заяви Дечев.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.