Последни новини
Home / Законът / Авторите на модел 4: Не закриваме правосъдието по места, делата могат да са и онлайн

Авторите на модел 4: Не закриваме правосъдието по места, делата могат да са и онлайн

Defakto.bg

На 15-и юни обсъждат пакета от законодателни промени

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев

Няма да има „закриване“ на съдилищата по места, тези „точки“ остават да функционират и да гарантират достъпа до правосъдие. А ако дела „се качат“ на горна инстанция, т.е. към областния център, заседанията могат да бъдат провеждани и онлайн. Това категорично заявиха днес авторите на радикалния модел за реформа на съдебната карта (модел 4) Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Те са координатори по проекта, финансиран от ЕС – проектът е сборен, включва Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и реформата на съдебната карта. Двамата от Съдийската колегия участват във втората му част.

Де факто писа за модел 4 многократно, включително и за неговите последни редакции – тук, за  становищата – тук, както и за протеста на адвокати пред Съдебната палата – тук.

Днес бе първото обсъждане на конкретните стъпки по модела в Съдийската колегия. А на 15 юни в него ще участват и представители на Съвета по партньорство, на Висшия адвокатски съвет и други.

Пак тогава, на 15-и юни, ще бъдат дискутирани и конкретните законови предложения, без които реализацията на модел 4 не е възможна. За дебата на 15-и ще бъде уведомен и министърът на правосъдието.

Всъщност, без законови промени реализацията на предлаганата реформа няма да е възможна, заявиха днес Димитрова и Шекерджиев. Защото основната част в концепцията им е промяната на родовата подсъдност, т.е. прехвърлянето на дела от районните в окръжните съдилища, така че ОС да станат същинската първа инстанция.

Именно нужните промени в процесуалните и материалните закони ще бъдат обсъждани на 15 юни. „Не сме наивници, а и съдебна реформа не може да се прави само от една отт властите“, каза днес пред журналисти Шекерджиев. Ако проектът не влезе в новия парламент, радикалната реформа няма да се състои – може да се мисли само за структурни реформи в районните съдилища чрез формиране на териториални поделения.

Преди това пред Съдийската колегия Димитрова и Шекерджиев напомниха и за заключенията на Световнатта банка отт 2015 г., че сме на 4-о място по брой съдии от глава на населението -районните съдии у нас са над 900 при общо малко над 2000 в страната. (По тази класация сме на първо място по брой прокурори на глава от населението. Но там „преструктурираха“ районните прокуратури).

Предлагаме ви да обърнем пирамидата – огромният брой съдии да не е в РС, а в окръжните съдилища и в апелативния съд, бе казано днес пред кадровиците. Това е разликата с модел 1 – казваме да имаме по-малко на брой районни съдии и бързо израстване, за да имат достъп до всички дела в ОС.

Последваха ред въпроси – за изчисляването на натовареността, сградите, делата, най-вече за промяната в родовата подсъдност и достъпа до правосъдие на гражданите.

„Струва ми се, че при всяка презентация на модела тази категория търпи промяна. Да не остане впечатление у колегите, че произволно определяме делата, които преминаватт към ОС само за да са повече там“, подчерта Цветинка Пашкунова.

По-късно, пред репортерите, Боряна Димитрова поясни предлаганите промени, включително и след смяната на подсъдността, така: „Документите за завеждане на делото, последващи уведомления и т.н. ще се депоззират електронно чрез съответното териториално поделение или раойнен съд.  А ако страната не желае да отиде в окръжния съд за съдебнотто заседание, предвиждаме видеоконферентна връзка, която не е нито нова, нито невъзможна. Затова първата част  от проекта е ЕИСС, ако тя не заработи, никаква реформа не може да заработи. Надяваме се да завърши и проектът за електронното разпределяне на заповедните производства“.

На въпрос за многобройните протести срещу модел 4, Красимир Шекерджиев отговори: До голяма степен вероятно вината беше наша, опитахме се да обясним нашите идеи, надяваме се да стигнат до максимален брой хора.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.