Последни новини
Home / Законът / Седмица след старта на ЕPPO: Министър Минеков сезира Кьовеши за ремонта на Ларгото, „Квадрат 500“ и „бутафорията“ Яйлата (обновена)

Седмица след старта на ЕPPO: Министър Минеков сезира Кьовеши за ремонта на Ларгото, „Квадрат 500“ и „бутафорията“ Яйлата (обновена)

Defakto.bg

88 делегирани прокурора от 20 страни, над 100 сигнала дотук

Министър Велислав Минеков

Седмица след старта на Европейската прокуратура (EPPO) служебният министър на културата проф. Велислав Минеков подава сигнали за злоупотреби с европейски средства, свързани с три проекта – за ремонта на Ларгото в София, където, по думите му са изчезнали близо 4,5 млн. евро, за музея „Квадрат 500“ и реставрацията на крепостта в местността Яйлата.

На пресконференция министърът, цитиран от БНР, обяви, че е заварил във ведомството потресаващи неща – по отношение на финансови загуби и евросредства.

По проекта за Ларгото проф. Велислав Минеков каза, че е получил становище от ОЛАФ, което носи гриф „секретно“ и много малко от нещата, които пише в документа, може да сподели, но посочи:

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога да ви споделя – става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“.

Тези средства трябва да се върнат.

Освен това той коментира и средствата по проект за „Квадрат 500“, който също ще бъде подаден към европейската прокуратура за проверка.

Още средства, които са използвани в нещо, което министърът определи като бутафория – това е „имитационната крепост в Яйлата за 1,6 милиона евро от итонг и гипс“, казва Минеков.

Еврокомисар Рейндерс: Напомняме да се изпълни ангажиментът за делегираните прокурори

Еврокомисар Дидие Рейндърс

Над 100 сигнала са подадени вече към европейската прокуратура (ЕPPO).

Това отчете еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след края на Съветa „Правосъдие и вътрешен ред“, проведен в Люксембург. Както е известно, там е била и Лаура Кьовеши.

След старта на ЕPPO на 1 юни за нея вече работятт 88 делегирани прокурори от 20 страни. Остават Финландия и Словения, като при Финландия въпросът ена път да се реши.

„Най-вече бих искал да припомня на страните членки, които още не са го направили, да приключат подготовката си, за да са напълно в ред с регламента на европейската прокуратура – или като го пренесат в законодателството си, или пък като номинират всички делегирани прокурори, особено тези държави, които още не са го направили“, заявява еврокомисар Рейндерс. Той ще поиска писмено обяснение от Словения защо още не е направила предложение за своите делегирани прокурори.

България беше сред държавите, навреме изпълнили ангажимента за номиниране на делегирани прокурори. Но и с най-слабия резултат дотук – 4 одобрени от 10 предложени. Нещо повече, вместо да продължи процедурата след окончателното отхвърляне от Люксембург на 6 кандидати, Прокурорската колегия я прекрати и тепърва ще разсъждава върху промяна в правилата и ново състезание.

Европейският прокурор от България Теодора Георгиева заяви, че това нарушава регламента и правилата на самия ВСС.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.