Последни новини
Home / Законът / Джок Полфрийман за втори път осъди България – сега за побой в затвора, неразследван ефективно

Джок Полфрийман за втори път осъди България – сега за побой в затвора, неразследван ефективно

Defakto.bg

Първото спечелено дело бе за наложено наказание, задето е писал жалби

Джок Полфрийман за втори път осъди България в Страсбург.

С решение от вчера Европейският съд по правата на човека, в тричленна камара, е постановил нарушение на забраната за нечовешко и унизително отношение спрямо чуждецена по чл. 3 от евроконвенцията. Новината разпространи БТА, цитирайки адвокатката на чужденеца пред ЕСПЧ Адела Качаунова.

Жалбата на Полфрийман е заради нанесен побой от надзиратели в затвора през 2013 г. Тогава потвърпевши са били група чужденци, сред които и той. А държавата е осъдена защото не е обяснила от какво са нараняванията на австралиеца,  както и защото не е разследвала ефективно случая.

Присъдено е обезщетение от 5200 евро, които ще отидат при родителите на студента Андрей Монов, за чието убийство Полфрийман беше осъден, излежа повече от половината от 20-годишната присъда и бе условно предсрочно освободен. Но още не е изплатил определеното от българския съд обезщетение за близките на убития.

След условното предсрочно освобождаване чужденецът се оказа в нова въртележка у нас, имаше дело за отмяна на влязлото в сила определение, а дирекция на МВР отказваше да свали наложената му забрана да напуска България, като междувременно бе наложила и коренно противоположната забрана да влиза в държавата и в страна от ЕС за 5 години. В крайна сметка чужденецът все пак си замина.

Пълният текст на вчерашното решение – тук.

А първото спечелено от австралиеца дело в Страсбург е от 2016 г., по „Шахънов и Полфрийман срещу България“. Тогава ЕСПЧ в 7-членен състав, в който участва и българският съдия ад хок Павлина Панова, постановява нарушаване на чл. 10 – свобода на изразяването на мнение и присъжда 3500 евро обезщетение.

 Поводът е наложено на чужденеца дисциплинарно наказание от директора на Софийския затвор, потвърдено от директора на ГДИН – лишаване от правото да получава хранителни пратки  отвън в продължение на три месеца, задето е писал жалби за откраднати вещи на посетители.

На снимката: 27 ноември 2019 г. Полфрийман и тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов в дебат за човешките права.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.