Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши пристига в България

Лаура Кьовеши пристига в България

Defakto.bg

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристига в България утре и ще е у нас два дни. Това съобщават няколко медии – БНР, бТВ, БГНЕС,  информацията засега е неофициална.

За намерението си да посети страната ни Кьовеши обяви на 1 юни, в деня на старта на новата Европейска прокуратура (ЕPPO). Фактът, че почти веднага след реалното задействане на EPPO главният прокурор на ЕС идва именно у нас изглежда знаков.

Какви са знаците, посланията и към кого са адресирани тепърва ще се разбира. Но онзи ден, след края на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред“, проведен в Люксембург, еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс напомни на държавите, участвали в учредяването на EPPO (22 на брой), да изпълнят ангажиментите си за излъчване на европейски делегирани прокурори. При нас, както е известно, това е проблем – при 10 определени делегирани прокурори назначените са едва 4, 6 от кандидатите бяха отхвърлени от колегията на Европейската прокуратура, а кадровиците ни прекратиха тази процедура и тепърва ще умуват дали да откриват нова.

Налице са и първите сериозни сигнали за злоупотреби с евросредства от България към Люксембург – заявка да изпрати на Кьовеши ремонта на Ларгото, музея „Квадрат 500“ и др направи министърът на ултурата Велислав Минеков. За бонуси за над половин милион лева, раздавани в дирекция на МОСВ, пък е сигнализирал Емил Димитров-Ревизоро, пише Валя Ахчиева в EURAKTIV BULGARIA.

Кьовеши идва и насред подновените протести с искане за оставка или отстраняване на главния прокурор Иван Гешев .

About De Fakto

Проверете също

Петър Обретенов: Конституцията не е военен устав

  Насрочените от  президента за понеделник 27 юни консултации с ПП и БСП не се …

След сизифовски усилия: парламенът увеличи нормативно признатите разходи на адвокатите от 25 на 40 %. 

След сизифовски усилия на адвокатите, 47 – то Народно събрание увеличи нормативно признатите им разходи  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.