Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши пристига в България

Лаура Кьовеши пристига в България

Defakto.bg

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристига в България утре и ще е у нас два дни. Това съобщават няколко медии – БНР, бТВ, БГНЕС,  информацията засега е неофициална.

За намерението си да посети страната ни Кьовеши обяви на 1 юни, в деня на старта на новата Европейска прокуратура (ЕPPO). Фактът, че почти веднага след реалното задействане на EPPO главният прокурор на ЕС идва именно у нас изглежда знаков.

Какви са знаците, посланията и към кого са адресирани тепърва ще се разбира. Но онзи ден, след края на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред“, проведен в Люксембург, еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс напомни на държавите, участвали в учредяването на EPPO (22 на брой), да изпълнят ангажиментите си за излъчване на европейски делегирани прокурори. При нас, както е известно, това е проблем – при 10 определени делегирани прокурори назначените са едва 4, 6 от кандидатите бяха отхвърлени от колегията на Европейската прокуратура, а кадровиците ни прекратиха тази процедура и тепърва ще умуват дали да откриват нова.

Налице са и първите сериозни сигнали за злоупотреби с евросредства от България към Люксембург – заявка да изпрати на Кьовеши ремонта на Ларгото, музея „Квадрат 500“ и др направи министърът на ултурата Велислав Минеков. За бонуси за над половин милион лева, раздавани в дирекция на МОСВ, пък е сигнализирал Емил Димитров-Ревизоро, пише Валя Ахчиева в EURAKTIV BULGARIA.

Кьовеши идва и насред подновените протести с искане за оставка или отстраняване на главния прокурор Иван Гешев .

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.