Последни новини
Home / Законът / МП публикува за обществено обсъждане наредба за информационната система на съдебното изпълнение

МП публикува за обществено обсъждане наредба за информационната система на съдебното изпълнение

Defakto.bg

Достъп до данните по образуване, движение и приключване на изпълнителните дела само при наличие на правен интерес

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за информационната система на съдебното изпълнение, чрез която се създава правна възможност за използване на изградената  информационна  система на съдебното изпълнение (ИССИ).

Системата е централизирана в Министерството на правосъдието и дава възможност за бърз, дистанционен достъп на страните по изпълнителните производства до движението на документи по делата и проследяване на статуса на дадено изпълнително дело от всяка точка на територията на страната или извън нея. Достъпът е ограничен само до имащите правен интерес от дадено производство (взискател, длъжник, техен пълномощник или други участници в изпълнителното производство при обоснован правен интерес. .
Контролните органи (инспекторите) също могат да получат достъп, но само при наличие на акт, удостоверяващ правомощието им да проверяват съответното дело.

В проекта на наредба са регламентирани данните, които се събират и въвеждат в ИССИ; електронните административни услуги за участниците в изпълнителните производства и правото на достъп до тях; както и електронните административни услуги във връзка с контролната дейност на министъра на правосъдието и правото на достъп до тях.

С въвеждане в експлоатация на системата се цели повишаване на гаранциите за справедлив изпълнителен процес, ефективен контрол върху изпълнителните производства, както и прозрачността в работата на органите по принудително изпълнение, заявяват от министерството.

About De Fakto

Проверете също

Софийският апелативен съд реши, че “Врана” е на Симеон

След “Царска Бистрица”, съд призна Симеон Сакскобургготски за собственик и на “Врана”. Решението е на …

Пленумът на ВКС: Да спре използването на единната информационна система от 2 август (допълнена)

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.