Последни новини
Home / Законът / След сигнал на министър Кацаров, министър Стоилов проверява директорката на Агенцията по вписванията

След сигнал на министър Кацаров, министър Стоилов проверява директорката на Агенцията по вписванията

Defakto.bg

Да провери законосъобразността на действията на директорката на Агенцията по вписванията (Габриела Козарева, на снимката – б.р.) – за това призова здравният министър Стойчо Кацаров министъра на правосъдието Янаки Стоилов.

Стойчо Кацаров

Поводът е невписването на смените на управителите на болниците „Лозенец“ (бивша правителствена) и „Александровска“.

„Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията“, обяви Кацаров.

„Аз отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директорката на Агенцията по вписванията. И ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност“, каза здравният министър.

Проблемът със смяната на ръководството на болница „Лозенец“ е, че доскорошният  директор Любомир Спазов е внесъл жалба в Софийския градски съд, а той е спрял регистрацията на промените. За жалба по същия повод от другата болница не е известно.

Последва реакция от Министерството на правосъдието:

Янаки Стоилов

„Министърът на правосъдието извършва проверка във връзка със сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица по регистрация.

Министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции от министерството нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. Те държат Агенцията по вписванията да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения.

Ръководството на Министерството на правосъдието изисква от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията да осигури законосъобразното и своевременно отразяване на обстоятелствата, предмет на регистърните производства“.

Габриела Козарева оглави Агенцията по вписванията през август 2018 г., след скандала със срива на Търговския регистър. Тогава проверка на МП установи три режима на заплати в агенцията, но не откри нарушения в раздадените щедри бонуси именно по време на срива.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.