Последни новини
Home / Законът / ВСС гласува обезщетенията за отстраняването на съдия Пенгезов, доказано невинен

ВСС гласува обезщетенията за отстраняването на съдия Пенгезов, доказано невинен

Defakto.bg

Пленумът на ВСС гласува размера на обезщетенията за съдия Веселин Пенгезов. Средствата ще бъдат преведени по бюджета на Софийския апелативен съд, където работи магистратът и откъдето ще му се изплатят.

Пенгезов е бивш председател на САС, преди това на Военно-апелативния съд.

Дотук се стига, след като заради гръмките обвинения за служебни престъпления във връзка с европроект за популяризиране дейносттта на военните съдилища той дори бе уволнен от ВСС, но Върховният административен съд отмени тази санкция. По предложение на Соттир Цацаров обаче Пенгезов бе отстранен като съдия през май 2014 г., възстановиха го едва през 2016 г., след законови промени. Обявяването на разследването срещу него и други съдии съвпадна с кандидатирането му за втори мандат в апелативния съд.

През януари тази година ВКС оконаттелно чете: “Невинни!” по това дело. А Пенгезов и колегата му Петър Петков, бивш председател на Военно-апелативния съд, вече адвокат, потърсиха обезщетения за отстраняването.

Основанието е чл. 231, ал.1 от съдебния закон: “при прекратяване на наказателното производство или при постановяване на оправдателна присъда съдията, прокурорът или следователят, който е временно отстранен от длъжност, се възстановява и му се заплаща разликата между получаваното възнаграждение по чл. 230, ал. 5 и пълния размер на трудовото възнаграждение за периода на отстраняването”.

Специално Пенгезов поиска неизплатените заплати и други възнаграждения от 15 май 2014 г. до 29 ноември 2016 г.

Днес ВСС гласува по сметката на Софийския апелативен съд да се преведат 133 673 лева обезщетение за възнагражденията и  13 000 лева – за осигурителните вноски върху тях.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.