Последни новини
Home / Законът / ВСС: Наложеният от 45-ия парламент мораториум беше противоконституционен

ВСС: Наложеният от 45-ия парламент мораториум беше противоконституционен

Defakto.bg

Не е допустимо с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията иразвити в законите правомощия на съдебната власт.

Това гласува с 18 “за” Пленумът на ВСС в становище до Конституционния съд по дело 8 от 2021 г.

Това е делото, образувано по искане на 60 депутати от ГЕРБ срещу мораториума върху сделки и назначения от кабинета “Борисов” – 3 до формирането на нов Министерски съвет или назначението на служебно правителство. В обхвата му обаче попаднаха и кадруванията на съдии, прокурори и следователи и ВСС ги спря за близо месец.

Докладчик в КС е съдията Константин Пенчев, дотук има постъпили две становища – на зам.-главния прокурор Красимира Филипова, за противоконституционност, и на проф. Димитър Радев, който не вижда нарушения на основния закон.

Пред ВСС днес също бяха представени два варианта за становища. Голямото мнозинство избра първия.

Към КС потегля становището на кадровиците, че в съответствие с принципа за разделение на властите Народното събрание осъществява законодателната власт и  парламентарен контрол. Извън обсега на неговата компетентност е кадровата политика и организацията на работата на органите на съдебната власт, тези правомощия Конституцията е възложила на Пленума и на колегиите на ВСС. В случая НС е иззело конституционно закрепени правомощия на колегиите на ВСС, тъй като с мораториума са засегнати започнали процедури по избор на административни ръководители, техни заместници, както и по назначаване на съдии, прокурори и следователи.

Само двама – Атанаска Дишева и Олга Керелска бяха на обратното мнение. А именно, че решението на Народното събрание не е противоконституционно, тъй като с него не са били иззети вменените правораздавателни функции на съдебната власт, а временно е наложена забрана върху кадровите действия. И е конституционно допустимо  НС с решение временно да спира изпълнението правомощия на държавните органи.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на съдия Галина Захарова за …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.