Последни новини
Home / Законът / ВСС: Наложеният от 45-ия парламент мораториум беше противоконституционен

ВСС: Наложеният от 45-ия парламент мораториум беше противоконституционен

Defakto.bg

Не е допустимо с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията иразвити в законите правомощия на съдебната власт.

Това гласува с 18 „за“ Пленумът на ВСС в становище до Конституционния съд по дело 8 от 2021 г.

Това е делото, образувано по искане на 60 депутати от ГЕРБ срещу мораториума върху сделки и назначения от кабинета „Борисов“ – 3 до формирането на нов Министерски съвет или назначението на служебно правителство. В обхвата му обаче попаднаха и кадруванията на съдии, прокурори и следователи и ВСС ги спря за близо месец.

Докладчик в КС е съдията Константин Пенчев, дотук има постъпили две становища – на зам.-главния прокурор Красимира Филипова, за противоконституционност, и на проф. Димитър Радев, който не вижда нарушения на основния закон.

Пред ВСС днес също бяха представени два варианта за становища. Голямото мнозинство избра първия.

Към КС потегля становището на кадровиците, че в съответствие с принципа за разделение на властите Народното събрание осъществява законодателната власт и  парламентарен контрол. Извън обсега на неговата компетентност е кадровата политика и организацията на работата на органите на съдебната власт, тези правомощия Конституцията е възложила на Пленума и на колегиите на ВСС. В случая НС е иззело конституционно закрепени правомощия на колегиите на ВСС, тъй като с мораториума са засегнати започнали процедури по избор на административни ръководители, техни заместници, както и по назначаване на съдии, прокурори и следователи.

Само двама – Атанаска Дишева и Олга Керелска бяха на обратното мнение. А именно, че решението на Народното събрание не е противоконституционно, тъй като с него не са били иззети вменените правораздавателни функции на съдебната власт, а временно е наложена забрана върху кадровите действия. И е конституционно допустимо  НС с решение временно да спира изпълнението правомощия на държавните органи.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.