Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши: Българското обвинение е подписало споразумение за 10 делегирани прокурори и това не подлежи на дискусия

Лаура Кьовеши: Българското обвинение е подписало споразумение за 10 делегирани прокурори и това не подлежи на дискусия

Defakto.bg

Главният прокурор на Европейската прокуратура се срещна с правосъдния министър Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев

Протестиращи срещу главния прокурор посрещнаха Лаура Кьовеши пред Министерството на правосъдието с овации
Иван Гешев и Лаура Кьовеши се срещнаха в Съдебната палата

Главният прокурор  Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши проведоха среща в Съдебната палата в София, съобщиха от прокуратурата. На срещата са присъствали и  заместниците   на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП – “Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура” прокурор Камен Михов. Участие са  взели и  българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

Главният прокурор Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност“, се казва в съобщението.  От него не става ясно казала ли е нещо Кьовеши или само е слушала какво й казва Иван Гешев, без да подхване темата за попълването на предвидения за България брой на европейски делегирани прокурори.

Европейският главен прокурор е на работно посещение в България на 10 и 11 юни 2021 г. Преди срещата с главния прокурор тя посети министъра на правосъдието Янаки Стоилов. На влизане в министерството я посрещнаха протестиращи, с плакати на български, румънски и английски,  които скандираха името й и призоваваха Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“, скандирайки „Гешев е позор!“

Министър Янаки Стоилов и заместниците му Мария Павлова и Иван Демерджиев в разговор с Лаура Кьовеши и българския представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева

На срещата в правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипа му са запознали европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с приоритетите на министерството в служебното правителство. Министърът е заявил, че  е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.  Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура, съобщава пресслужбата на МП.
От съобщението става ясно, че Кьовеши е акцентирала върху необходимостта ръководената от нея институция да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно.

Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия”, съобщават от правосъдното министерство.
Обсъдена е била и темата за  специализираното правосъдие, като Кьовеши е изразила мнение, че въпросът е дискусионен, а в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите й разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на  обществото.

Страната ни е първата, която Лаура Кьовеши тя посещава, след като ръководената от нея институция започна да работи на 1 юни. В дневния ред на Лаура Кьовеши са още срещи с президента Румен Радев, с  Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори.

Очаква се в рамките на утрешния ден Лаура Кьовеши да даде пресконференция в Дома на Европа, ккато и да отговаря на въпроси на българските медии.

About De Fakto

Проверете също

Етичната комисия на СУ “Кл. Охридски”: Петър Илиев е плагиатствал значително от дисертацията на Наталия Киселова

Предстои процедура по отстраняването му  от Юридическия факултет на  Софийския университет Заключението на Етичната комисия …

БХК публикува тайните актове на главния прокурор

  Достъп до актовете правозащитниците получиха след два отказа на прокуратурата и три дела по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.