Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието сезира АДФИ за 4 обществени поръчки за затворите и за Фонд „Затворно дело“

Министерството на правосъдието сезира АДФИ за 4 обществени поръчки за затворите и за Фонд „Затворно дело“

Defakto.bg

Установени са 9 случая на сексуални издевателства в затворите

Зам.- министър Мария Павлова

Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери за нередности 4 обществени поръчки, възложени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ (ДПФЗД).

Това обяви в четвъртък  заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор.
Обществените поръчки, възложени от ГДИН, са за доставка на униформено облекло за нуждите на ГДИН – зимно и лятно специално облекло и за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите на ГДИН. Става дума за използваните препарати във връзка с ковид-мерките в местата за лишаване от свобода, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.
Предметът на обществената поръчка, възложена от Главна дирекция „Охрана“, е доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията, а в Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.  Министерството на правосъдието е поискало още от Агенцията за държавна финансова инспекция да бъде извършена проверка на начина на формиране на цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода.

Заместник-министърът заяви, че АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.

Мария Павлова съобщи,  че е приключила назначената проверка във връзка със сигналите за издевателства в затворите. Повод за проверката бяха изявленията на бизнесмена Светослав Илчовски в парламентарната комисия по ревизия на управлението за видеоклип със сексуални издевателства над известен бизнесмен в килия на затвора. По думите му извращението е било, за да бъде изнудван „за много пари“.

Установено е, че за периода от януари 2017 г. до май 2021 г. има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата, по 6 от тях има образувани досъдебни производства, 2 са приключили с осъдителни присъди.
Ресорният заместник-министър присъства днес на IX-ия турнир по бокс между лишените от свобода от затворите в страната. Спортното събитие се организира съвместно от ГДИН и Българската боксова федерация и преминава под мотото „Не на наркотиците и агресията“. В него участват 40 лишени от свобода от 9 затвора. На турнира в Софийския затвор присъстват Кубрат и Тервел Пулеви.

 

About De Fakto

Проверете също

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.