Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието сезира АДФИ за 4 обществени поръчки за затворите и за Фонд „Затворно дело“

Министерството на правосъдието сезира АДФИ за 4 обществени поръчки за затворите и за Фонд „Затворно дело“

Defakto.bg

Установени са 9 случая на сексуални издевателства в затворите

Зам.- министър Мария Павлова

Министерството на правосъдието поиска Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери за нередности 4 обществени поръчки, възложени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ (ДПФЗД).

Това обяви в четвъртък  заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор.
Обществените поръчки, възложени от ГДИН, са за доставка на униформено облекло за нуждите на ГДИН – зимно и лятно специално облекло и за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите на ГДИН. Става дума за използваните препарати във връзка с ковид-мерките в местата за лишаване от свобода, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.
Предметът на обществената поръчка, възложена от Главна дирекция „Охрана“, е доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията, а в Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.  Министерството на правосъдието е поискало още от Агенцията за държавна финансова инспекция да бъде извършена проверка на начина на формиране на цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода.

Заместник-министърът заяви, че АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.

Мария Павлова съобщи,  че е приключила назначената проверка във връзка със сигналите за издевателства в затворите. Повод за проверката бяха изявленията на бизнесмена Светослав Илчовски в парламентарната комисия по ревизия на управлението за видеоклип със сексуални издевателства над известен бизнесмен в килия на затвора. По думите му извращението е било, за да бъде изнудван „за много пари“.

Установено е, че за периода от януари 2017 г. до май 2021 г. има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата, по 6 от тях има образувани досъдебни производства, 2 са приключили с осъдителни присъди.
Ресорният заместник-министър присъства днес на IX-ия турнир по бокс между лишените от свобода от затворите в страната. Спортното събитие се организира съвместно от ГДИН и Българската боксова федерация и преминава под мотото „Не на наркотиците и агресията“. В него участват 40 лишени от свобода от 9 затвора. На турнира в Софийския затвор присъстват Кубрат и Тервел Пулеви.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.