Последни новини
Home / Законът / Финансова корекция от 5 % по европроекта за ЕИСС и съдебната карта, чака се окончателното решение на ВАС

Финансова корекция от 5 % по европроекта за ЕИСС и съдебната карта, чака се окончателното решение на ВАС

Defakto.bg

Наложена е финансова корекция от 5 % по мегапроекта за съдебната карта и Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това стана ясно на заседанието на Пленума на ВСС по доклад на ръководителя на проекта Гергана Мутафова. Санкцията, по наши изчисления, е за над 125 000 лева.

Както е известно, общата стойност на този проект е над 6 милиона лева. Той е най-популярният европроект, изпълняват от ВСС. И неслучайно. Избраният модел 4 за съдебната карта е обект на публични декларации, възражения, мълчаливо бдение, а дебатитте продължават. Внедряването на ЕИСС пък миналата година бе замразено до поправяне на основни функционалности, които да позволят на съдилищата реално и нормално да работят със системата. Работата с нея вече е възобновена, чакат се резултаттите.

Наложената санкция е на управляващия орган на Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ). Сума не бе назовава, но бе казано, че казусът е на касационна инстанция във Върховния административен съд, т.е. той е висящ. Разяснено бе също и че възраженията на директора на ресорната дирекция в МС са били заради ограничаване на достъпа на участници по обявена обществена поръчка за „Доставка, инсталиране, конфигуриране и поддръжка на ИТ инфраструктура, в която ще работи ЕИСС и СИСМА“.

В случая корекцията е върху прогнозна стойност от 2 509 542.00 лв. без ДДС, се вижда от решението на Административен съд-София-град, оспорено пред ВАС. Т.е. става дума за над 125 000 лева. АССГ частично е уважил жалбата на съдебния съвет (за извършени допълнения, които не са променили условията за офертите), но е и потвърдил решението за санкцията заради дискриминационни условия към участниците в обществената поръчка.

Стана известно и друго – в момента се чака разрешението на управляващия орган за изплащане на 810 000 лева.

Гергана Мутафова обясни и трето – от управляващия орган е поискано удължаване на срока на изпълнение на проекта, включително заради неприключилия дебат по модел 4.

Подчерта обаче, че за да бъде приключен проектът, трябва да се задвижат и написаните вече от наетия изпълнител законови промени, свързани с родовата подсъдност по дела, и те да бъдат изпратени на Министерството на правосъдието. В същото време тези предложения тепърва ще се коригират, според редакциите в модел 4, ако, разбира се, бъдат одобрени от Съдийската колегия. Няма пречка двете дейности да текат паралелно, предложи изход Мутафова.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.