Последни новини
Home / Законът / Финансова корекция от 5 % по европроекта за ЕИСС и съдебната карта, чака се окончателното решение на ВАС

Финансова корекция от 5 % по европроекта за ЕИСС и съдебната карта, чака се окончателното решение на ВАС

Defakto.bg

Наложена е финансова корекция от 5 % по мегапроекта за съдебната карта и Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това стана ясно на заседанието на Пленума на ВСС по доклад на ръководителя на проекта Гергана Мутафова. Санкцията, по наши изчисления, е за над 125 000 лева.

Както е известно, общата стойност на този проект е над 6 милиона лева. Той е най-популярният европроект, изпълняват от ВСС. И неслучайно. Избраният модел 4 за съдебната карта е обект на публични декларации, възражения, мълчаливо бдение, а дебатитте продължават. Внедряването на ЕИСС пък миналата година бе замразено до поправяне на основни функционалности, които да позволят на съдилищата реално и нормално да работят със системата. Работата с нея вече е възобновена, чакат се резултаттите.

Наложената санкция е на управляващия орган на Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ). Сума не бе назовава, но бе казано, че казусът е на касационна инстанция във Върховния административен съд, т.е. той е висящ. Разяснено бе също и че възраженията на директора на ресорната дирекция в МС са били заради ограничаване на достъпа на участници по обявена обществена поръчка за „Доставка, инсталиране, конфигуриране и поддръжка на ИТ инфраструктура, в която ще работи ЕИСС и СИСМА“.

В случая корекцията е върху прогнозна стойност от 2 509 542.00 лв. без ДДС, се вижда от решението на Административен съд-София-град, оспорено пред ВАС. Т.е. става дума за над 125 000 лева. АССГ частично е уважил жалбата на съдебния съвет (за извършени допълнения, които не са променили условията за офертите), но е и потвърдил решението за санкцията заради дискриминационни условия към участниците в обществената поръчка.

Стана известно и друго – в момента се чака разрешението на управляващия орган за изплащане на 810 000 лева.

Гергана Мутафова обясни и трето – от управляващия орган е поискано удължаване на срока на изпълнение на проекта, включително заради неприключилия дебат по модел 4.

Подчерта обаче, че за да бъде приключен проектът, трябва да се задвижат и написаните вече от наетия изпълнител законови промени, свързани с родовата подсъдност по дела, и те да бъдат изпратени на Министерството на правосъдието. В същото време тези предложения тепърва ще се коригират, според редакциите в модел 4, ако, разбира се, бъдат одобрени от Съдийската колегия. Няма пречка двете дейности да текат паралелно, предложи изход Мутафова.

 

About De Fakto

Проверете също

В медиите от седмицата: Съдът обяви бруталните арести на студенти от лятото на протестите за незаконни

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе и пребит от полицията по време на антиправителствените …

Бойко Рашков пред групата за мониторинг: Липсата на контрол върху главния прокурор е сериозен проблем за върховенството на правото

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявил, че Главният прокурор е един от сериозните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.