Последни новини
Home / Законът / Обявиха конкурс с награди за правно съчинение по темата „корупция“

Обявиха конкурс с награди за правно съчинение по темата „корупция“

Defakto.bg

Новоучредената Фондация за развитие на правни изследвания в България обяви конкурс за правно съчинение на тема „Правни инструменти за предотвратяване и санкция на корупцията в различните правни отрасли“ със срок за предаване на работите до 10 октомври 2021 г. и две награди за най-добрите работи, ако бъдат избрани такива – 1000 лева за първо място и 400 лева – за второ.

Това съобщават организаторите.

Фондацията е създадена от двама млади български юристи – Андрей Георгиев, съдия в Софийския районен съд, и Рудолф Ефремов – адвокат в Парижката адвокатска колегия, с цел да развива практически ориентираните правни изследвания в България. Учредителите смятат, че причината за относително малкия обем на правна литература по актуални въпроси в България, включително с международно значение, донякъде се дължи и на липсата на трайни източници на финансиране за тази дейност. Затова тяхната цел е, макар и с по-ограничени ресурси, да търсят изследователи на правната материя по широкозначими теми, които биха желали да споделят труда си с широката публика, за да се създаде по-конкурентна среда за научни изследвания в страната.

Обявената първа тема – „Правни инструменти за предотвратяване и санкция на корупцията в различните правни отрасли“, не се ограничава до наказателноправните механизми за разследване и санкциониране на корупционни престъпления, но и в широк план разглежда средствата за предотвратяване на корупцията в административното и търговското право. Тя може да се разглежда както през правилата на дружественото право за предотвратяване на незаконна дейност на юридически лица, ограниченията за участие в организирани от публични органи конкурси и търгове, забраните за упражняване на определени права от лица с неясен произход на средствата, средствата за превенция на незаконни сделки, а също и в популярния аспект за налагане на добри търговски практики чрез договорни клаузи.

Конкурсът е отворен за участие за всички юристи и студенти по право, които могат да предложат съчинения със значимост за правоприлагането по поставената тема, и които са готови да споделят своите разработки с юридическата общност в България. Работите ще се оценяват от научно жури от действащи университетски преподаватели, съдии и адвокати.

Пълните условия на конкурса могат да бъдат намерени на: https://pravni-izsledvania.com/2021/05/obyava-konkurs-2021/ . Работи се приемат по електронната поща.

На снимката: съдия Андрей Георгиев.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.